ZZP Start
ZZP Start

Thuiswerkplek

Of je nu thuiswerkt of op kantoor zit: een goede werkplek is belangrijk. Niet alleen voor je productiviteit, ook voor je gezondheid. Een slechte stoel kan bijvoorbeeld zorgen voor nek- en rugklachten. En weinig of geen daglicht heeft gevolgen voor je mentale gezondheid. Als zzp’er kun je het je vaak niet permitteren om langdurig ziek te zijn en voorkomen is sowieso beter dan genezen. Het is dus de moeite waard om te investeren in een kwalitatieve werkplek. Maar waar moet je op letten? Lees hier de beste tips voor een prettige en ergonomische thuiswerkplek.

Thuiswerkplek inrichten

Veel mensen beginnen vaak enthousiast met hun eigen onderneming en vinden dat werken overal kan. Ze zitten urenlang achter de keukentafel of op een klein kamertje achter een oud bureau. Pas als ze klachten krijgen, overwegen ze om te investeren in een goede werkplek. Zonde, want als je eenmaal klachten hebt ontwikkeld is het vaak lastig om hier vanaf te komen. Creëer daarom direct een fijne werkplek, wanneer je start met je eigen bedrijf. Kies voor een prettige ruimte met voldoende lichtinval. Heb je dit niet? Overweeg dan een verbouwing, wellicht kun je de kosten aftrekken. Zodra je namelijk eenmaal begonnen bent in en genoegen neemt met een werkruimte die eigenlijk niet prettig is, wordt de drempel steeds hoger om hier later nog iets aan te doen.

Ergonomisch bureau

Een keukentafel is per definitie niet een goed bureau om aan te werken. De hoogte is vaak niet goed en mocht dat toevallig wel het geval zijn, dan is de ruimte niet ideaal. Voor je werk is het namelijk belangrijk om geconcentreerd te werken en niet afgeleid te worden. Zorg dus voor een eigen kamer met een ergonomisch verantwoord bureau. Maar dit is niet het enige, hier zetten we op een rijtje wat je nodig hebt om goed te kunnen werken:

 • Ergonomisch bureau
 • Beeldscherm (op de juiste hoogte afgesteld)
 • Ergonomische stoel of kruk
 • Ergonomische muis
 • Goede verlichting
 • Eventueel oortjes om handsfree te kunnen bellen

Zoals je ziet, zie je vaak het woord ‘ergonomisch’ staan. Dit is expres gedaan, omdat veel mensen alleen kijken naar het design als ze meubels aanschaffen. Natuurlijk wil je dat je werkplek er mooi uitziet, maar het is nóg belangrijker dat je prettig zit achter je bureau. Ga dus voor een bureau dat de juiste hoogte heeft en een bureaustoel die je rug support geeft. Veel mensen die een zittend werk hebben, zijn op een gegeven moment klaar met het vele zitten. Wil je liever af en toe staan? Kies dan voor een zogenaamd ‘zit/sta-bureau’, deze bureaus zijn in hoogte verstelbaar en hierdoor kun je het zitten en staan makkelijk afwisselen. Wanneer je dit meerdere keren op een dag wil afwisselen, kun je beter voor een elektrisch zit/sta-bureau gaan, dan eentje die je met de hand met een hendel omlaag of omhoog moet draaien.

Inspirerende thuiswerkplek

Heb je het juiste bureau gevonden? En zit je helemaal ergonomisch verantwoord achter je bureau, dan ben je er nog niet. Je moet werkplek moet namelijk ook inspireren. Dit is belangrijk om gemotiveerd en productief aan de slag te kunnen gaan. Hoe kun je hiervoor zorgen? Denk aan de volgende zaken:

 • Kunst
 • Planten
 • Muziek
 • Lichtwerking
 • Eventueel een huis/kantoor dier

Wat betreft het laatste punt: dit moet je vanzelfsprekend alleen doen als dit bij je past en er goed voor het dier wordt gezorgd. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld een hond meenemen naar kantoor de creativiteit verhoogd en het stressniveau verlaagt. Zelfs een goudvis op je bureau zorgt al voor een verhoogde productiviteit. Maar nogmaals, doe dit alleen als je echt goed voor het dier gaat zorgen en je hebt verdiept in de behoeftes van het beestje voordat je het aanschaft.

Wat betreft kunst aan de muur, dit hoeft niet per se duur te zijn. Een grote foto die jezelf hebt gemaakt op vakantie kan ook al een rustgevende of inspirerende werking hebben. Of neem een abonnement op de kunstuitleen, zodat je regelmatig een ander uitzicht hebt vanachter je bureau. Planten, prettig licht en aangename muziek zorgen voor de finishing touch als het gaat om de perfecte werkplek.

Vraag om hulp

Voor veel ondernemers geldt dat ze niet zoveel verstand hebben van ergonomische werkplekken of niet weten waar ze op moeten letten bij het inrichten van hun kantoor. Schroom niet om dan om hulp te vragen. Dit hoeft niet direct bij een (binnenhuis)architect te zijn, maar informeer eens bij je huisarts (of eventueel een branchevereniging waar je lid van bent), of je misschien advies van een ergotherapeut kan krijgen om je bureau, stoel en computer goed af te laten stellen. Wellicht krijg je deze kosten ook nog vergoed en voorkom je zo dat je klachten ontwikkelt doordat je verkeerd achter je bureau zit.

Belastingdienst

Ben je werknemer, dan krijg je de kosten van je werkplek in de meeste gevallen vergoed van je werkgever. Als zzp’er heb je deze luxe niet. Wel kan je de btw van de spullen die je aanschaft in de meeste gevallen aftrekken bij je volgende aangifte. Op deze manier kun je vaak toch voor een lager bedrag de perfecte werkplek creëren om elke dag vol energie aan je bedrijf te bouwen!

Check ook direct of je misschien de elektriciteit, eventuele stookkosten en andere zaken zoals huur, internet en telefonie kunt aftrekken om nog verder te besparen op je zakelijke kosten.