ZZP Start
ZZP Start

Zakelijke bankrekening

Wanneer je start als zzp’er is het verstandig om duidelijkheid te hebben omtrent je financiën. Een aparte zakelijke rekening zorgt direct voor meer overzicht. Ondanks het feit dat de belastingdienst een zakelijke rekening niet verplicht stelt, valt dit wel aan te raden. Bovendien hebben veel banken zakelijke activiteiten op een privérekening verboden. Ze kunnen je geen boete opleggen, maar wel je rekening afsluiten wanneer blijkt dat je jouw privérekening zakelijk gebruikt. Een zakelijke rekening lijkt dus noodzakelijk wanneer je start als zzp’er. Wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Professioneel en betrouwbaar

Een groot voordeel van een zakelijke rekening is dat je deze rekening je bedrijfsnaam kan geven. Dit oogt een stuk professioneler dan wanneer je klant geld moet overmaken naar een rekening met een andere naam. Naast professionaliteit straalt het ook betrouwbaarheid uit. Voor de startende ondernemer is het belangrijk dat je direct professioneel en betrouwbaar overkomt op klanten, zo is de kans het grootst dat je een vliegende start maakt en je eerste klanten gelijk reclame voor je gaan maken. Een zakelijke rekening kan hier dus een bijdrage aan leveren.

Eenvoudige administratie

Een ander voordeel van een zakelijke rekening is dat je eenvoudig meer inzicht hebt in je zakelijke inkomsten en uitgaven. Wanneer je alles voor zakelijk en privé op een rekening hebt staan, moet je bijvoorbeeld bij de kwartaalaangifte voor de belastingdienst gaan zoeken wat nu precies een werkgerelateerde uitgave was en wat niet. Een zakelijke rekening maakt dit soort administratieve handelingen een stuk eenvoudiger. Daarnaast maak je het jezelf ook makkelijker wanneer de Belastingdienst met vragen komt. Wanneer je geen zakelijke rekening hebt zul je de Belastingdienst inzage moeten geven in je privé rekening. Door een zakelijke rekening te openen, kun je dit eenvoudig gescheiden houden.

Andere voordelen

Vaak biedt een zakelijke rekening meer opties dan een gewone rekening. Zo hebben bepaalde banken apps waarin je eenvoudig allerlei facturen kan bundelen voor de kwartaalaangifte bij de Belastingdienst. Ook bieden sommige banken extra opties voor je klanten, bijvoorbeeld betalen met iDeal. Dit maakt een zakelijke rekening niet alleen handig voor jou als ondernemer, maar ook voor je klanten.

Om te stimuleren dat ondernemers een zakelijke rekening openen, bieden veel banken het eerste jaar of halfjaar flinke kortingen aan. Dit maakt het openenen van een zakelijke rekening laagdrempeliger voor startende ondernemers. Daarnaast organiseren sommige banken netwerkborrels en events voor de ondernemers die bij hen een zakelijke rekening hebben afgesloten. Op deze manier kom je makkelijk in contact met andere ondernemers en kun je ervaringen uitwisselen of nieuwe klanten binnenhalen!

Nadelen

Heeft een zakelijke rekening ook nadelen? Het openen van een extra rekening kost natuurlijk geld. Bovendien is een zakelijke rekening vaak duurder dan een privérekening. Deze kosten moet je als ondernemer weer terugverdienen, vooral als startende ondernemer kan dit een drempel zijn en een argument om niet direct een zakelijke rekening te openen. Om deze drempel weg te nemen bieden de meeste banken de eerste periode korting aan wanneer je een zakelijke rekening opent.

Zakelijke creditcard

Zakelijke creditcard

Naast het openen van een zakelijke bankrekening heb je meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld een zakelijke creditcard afsluiten. In het buitenland kun je zo eenvoudiger betalen én je spaart voor extra’s.

Boekhouder

Sommige zzp’ers vinden het geen probleem om zelf de boekhouding te doen, maar de meeste ondernemers zijn liever met andere zaken bezig. Een boekhouder kan dan een uitkomst zijn. Natuurlijk kost dit geld, maar vaak wordt gesteld dat een boekhouder dit snel terugverdient. Het kost een leek namelijk veel tijd om alle regels omtrent geld en belastingen uit te zoeken, door een boekhouder aan te stellen kan je die tijd in je business stoppen. Daarnaast weet een boekhouder precies welke kosten op welke manier aftrekbaar zijn, ook dat levert geld op.

Gemiddeld kost een boekhouder rond de €70,- per maand. Wat je precies kwijt bent, hangt natuurlijk af van wat je wensen zijn. Je kunt voor een lager bedrag online boekhoudprogramma’s vinden. Veel ondernemers kiezen ervoor om in het begin hiermee aan de slag te gaan. Voordeel hiervan is dat je jouw boekhouding zelf in de hand hebt en weinig tijd en geld kwijt bent. Nadeel is dat je niet met een online boekhoudprogramma kan sparren en dat je maandelijks tijd in de boekhouding moet stoppen.

Ga je toch voor een boekhouder, kijk dan niet alleen naar de prijs. Let er vooral op of je een goed gevoel hebt bij de persoon die je financiën gaat beheren. Ga niet met de eerste de beste boekhouder in zee, maak altijd een vergelijking. Heb je ingewikkelde financiële kwesties, dan is het wellicht interessant om naar een accountant te kijken. Een accountant heeft namelijk meer specialistische kennis in huis dan een boekhouder.

Zakelijke spaarrekening

Heb je een zakelijke rekening geopend, dan kan het verstandig zijn om ook een zakelijke spaarrekening erbij te nemen. Wil je alleen een zakelijke spaarrekening? Dat is bij de meeste banken niet mogelijk. Een spaarrekening is vrijwel altijd gekoppeld aan een andere rekening.

Een zakelijke spaarrekening kan verstandig zijn om een financiële buffer op te bouwen. Zo ben je voorbereid op een minder drukke periode of wanneer er apparatuur stuk gaat die noodzakelijk is voor je bedrijfsvoering. Ook is het verstandig om geld opzij te zetten voor de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat je op een zakelijke spaarrekening vaak een lagere rente krijgt dan op een privé spaarrekening.

De meeste banken kennen verschillende soorten spaarrekeningen. Zo kun je voor een zakelijke spaarrekening kiezen waarbij je het gespaarde geld elk moment weer kunt opnemen, op deze variant zit vaak de laagste rente. Ook zijn er spaarrekeningen waarbij je voor een bepaalde periode niet aan het gespaarde geld kunt komen, de zogenaamde depositospaarrekening. Deze variant kent vaak een hogere rente. Wil je van de depositorekening toch tussentijds geld opnemen? Dan moet je vaak een hoog bedrag betalen. Denk dus goed na voordat je een keuze maakt tussen deze twee spaarvormen. Het is immers zonde als je hard voor je geld gewerkt hebt en een groot gedeelte hiervan naar de bank gaat omdat je geld wil opnemen.

Eén gedachte over “Zakelijke bankrekening”

  1. 🔗 Operation 42 374 $$$. Assure > https://forms.yandex.com/u/6625162e068ff068f02f6200/?hs=7117762930624d1f8d0b2ff3d3f849e1& 🔗 schreef:

    c6rb1y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *