ZZP Start
ZZP Start

Btw

Wanneer je begint met ondernemen, kom je er al snel achter dat er een heleboel bij komt kijken. Eén van de zaken waar je als ondernemer niet onderuit komt is belastingaangifte doen. Dit gaat anders dan je belastingaangifte als privépersoon. Zo is de kans namelijk groot dat je als ondernemer btw-plichtig bent en één keer in de drie maanden je btw moet afdragen. Hoe gaat dit in zijn werk en waar moet je precies btw over afdragen? ZZPStart.nl zet het voor je op een rijtje.

Wanneer ben je btw plichtig?

Sommige ondernemers vinden het lastig of ze nu btw plichtig zijn volgens de belastingdienst of niet. De regels zijn echter vrij duidelijk, wel kun je gebruik maken van een paar uitzonderingen. Eerst de regels, die zijn:

  • Je werkt zelfstandig
  • Uit de werkzaamheden genereer je inkomsten

Het maakt niet uit of je naast je werk als zelfstandige een vaste baan hebt. Het maakt ook niet of je de inkomsten verdient vanuit het verkopen van een product, een dienst of bijvoorbeeld door het verhuren van een pand.

Excel sheet voor btw aangifte

Gebruik de handige ZZPStart Excel sheet om overzichtelijk je btw aangifte te doen. In de tabel kun je de behaalde omzet per kwartaal definiëren. Per factuur die betaald is geef je zelf aan of het om hoog of laag btw gaat. De Excel sheet rekent zelf uit hoeveel btw je totaal hebt berekend aan je klanten in het afgelopen kwartaal, zodat je eenvoudig omzetbelasting af kunt dragen aan de Belastingdienst.

Voor de kosten die je zelf gemaakt hebt, maakt het Excel bestand een zelfde berekening. Vul zelf in welke uitgaven je het afgelopen kwartaal gemaakt hebt en hoeveel procent btw je hierbij betaald hebt. De tabel rekent uit hoeveel btw je af moet dragen aan de belastingdienst. Voor eigen overzicht kun je een omschrijving van de kosten en de categorie benoemen.

In het laatste deel van het bestand vindt je een overzichtelijk inzicht in de vier kwartalen. Hier staat per kwartaal hoeveel inkomsten en kosten je als zzp’er gemaakt hebt, hoeveel btw je opdrachtgevers hebt gefactureerd en hoeveel btw je zelf betaald hebt.

Gratis Excel sheet voor boekhouden

Download hier de gratis Excel sheet om je btw aangifte als zzp’er eenvoudiger te maken. Zo kost de administratie minder tijd en kun jij je focussen op waar je goed in bent!

Gratis Excel Sheet

Uitzonderingen

Werk je als zelfstandige en verdien je hier je geld mee? Dan kan het toch zo zijn dat je geen btw hoeft af te dragen. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen, zo worden sommige beroepsgroepen vrijgesteld van btw en wordt er een uitzondering gemaakt voor zogenaamde ‘ kleine ondernemers’.

Vrijstellingen

Voldoe je aan alle criteria, dan hoef je soms toch geen btw af te dragen. Sommige beroepsgroepen zijn namelijk vrijgesteld van btw. De volgende beroepscategorien vallen onder deze vrijstelling:

  • artiesten
  • journalisten
  • onderwijzers
  • uitvaartondernemers

Ook andere beroepsgroepen kunnen onder bepaalde gevallen uitgezonderd zijn, kijk voor de precieze regels op de site van de belastingdienst.

Kleine Ondernemingsregeling

Ben je net begonnen als ondernemer, maar wil je liever nog niet direct btw betalen? Als je niet meer omzet dan 20.000 euro per jaar, kun je gebruik maken van de Kleine Ondernemingsregeling en is dit mogelijk. Toch lijkt dit misschien aantrekkelijker dan het is, want als je geen btw betaalt, kun je ook niks van de aangifte aftrekken. Wel ben je af van een administratieve handeling als je voor de Kleine Ondernemingsregeling kiest, veel startende ondernemers vinden dit prettig omdat bij een beginnende onderneming al ontzettend veel komt kijken. Besef wel dat als je eenmaal gebruik maakt van de regeling en je besluit ermee te stoppen of je zet meer dan 20.000 euro om, dat je vervolgens drie jaar lang geen aanspraak meer kunt maken op de Kleine Ondernemingsregeling. Het is goed om te weten dat je dus niet elk jaar opnieuw kunt bekijken wat je het beste uitkomt.

Btw tarieven

Over het algemeen moet je in Nederland 21% btw heffen als ondernemer, maar er zijn uitzonderingen. In totaal zijn er drie btw tarieven:

  • 0% btw
  • 9% btw
  • 21% btw

Het uitgangspunt is dus dat je 21% btw heft. De vrijstellingen en de 0% btw heffingen gelden voornamelijk voor Nederlandse ondernemers die over de grens ondernemen. Het tarief van 9% geldt bij de volgende producten en diensten:

  • voedingsmiddelen
  • water
  • geneesmiddelen
  • kunst
  • boeken
  • agrarische producten
  • reparatie van fietsen, lederwaren en kleding
  • kappersdiensten
  • werkzaamheden aan woning
  • kamperen en recreatie
  • kunst en cultuur
  • sport
  • vervoer

Aftrekken

Wie btw aangifte doet, kan ook btw aftrekken. Hierdoor wordt het doen van de aangifte direct al een stuk leuker. Je kunt de btw aftrekken van alle zakelijke kosten die je maakt. Hiervoor moet je wel bonnetjes bewaren om te kunnen overleggen aan de belastingdienst. Aan de bonnen of facturen worden bepaalde eisen gesteld, zo moet je naam en adres op de factuur staan. Voor bepaalde zaken gelden deze eisen niet, bijvoorbeeld wanneer je tankt of een zakendiner hebt. Wel moet je altijd kunnen aantonen dat je deze kosten hebt gemaakt, bijvoorbeeld door een bankafschrift of creditcardrekening te kunnen overleggen.

Aangifte

Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wordt aangemerkt als ondernemer die btw-plichtig is, dien je elke drie maanden btw aangifte te doen. De aangifte doe je per kwartaal en dus vier maal per jaar. Het jaar dat je start als ondernemer, kan dit natuurlijk anders zijn en ook kan het voorkomen dat je de allereerste keer op papier aangifte moet doen. Maak je gebruik van de Kleine Ondernemingsregeling? Dan hoef je maar eenmaal per jaar btw aangifte te doen.

Wil je na een kwartaal aangifte gaan doen? Dan kun je het best online inloggen bij de belastingdienst, om je aangifte te doen. Vooral de eerste keer kan de btw aangifte behoorlijk wat vragen opleveren. Doe je geen zaken met het buitenland, dan is de belastingaangifte eigenlijk niet ingewikkeld. Kort gezegd plaats je in de linkerkolom de bedragen exclusief btw en in de rechterkolom de btw zelf.
Twijfel je ergens aan? De belastingdienst geeft zelf al een aantal tips, per vraag kun je namelijk op een informatie button drukken voor een toelichting.

Tip
Twijfel je in welke periode een betaling valt? Bijvoorbeeld omdat je in het ene kwartaal het werk hebt verricht, in een ander kwartaal de factuur hebt gestuurd en pas later de betaling hebt ontvangen? Onthoud dan dat de factuurdatum altijd leidend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *