ZZP Start
ZZP Start

Telefonie

Welke werkzaamheden je ook uitvoert als zzp’er: een telefoon is eigenlijk voor elk vak onmisbaar. Of je nu bereikbaar wilt zijn voor je klanten of je zakelijke relaties, zodra je begint als zzp’er heb je een telefoonnummer nodig waarop je bereikbaar bent. Hoe zit het eigenlijk met de kosten die hieraan verbonden zijn? ZZPstart.nl legt het uit.

Zakelijk mobiel abonnement

Wanneer je een zakelijke telefoon wil, is het handig om een abonnement af te sluiten. Als zzp’er hoeft dit echter niet per se een zakelijk abonnement te zijn. Vooral bij de start van je bedrijf kan het handig zijn om niet direct een zakelijk abonnement erbij te nemen. Neem je ook geen ander telefoonnummer, wees je er dan wel van bewust dat je op één telefoon zowel zakelijke als privé telefoontjes kan verwachten. Houd hier rekening mee bij het opnemen en het inspreken van je voicemail, je wil wel professioneel overkomen.

Privé abonnement zakelijk gebruiken

Neem je geen zakelijk abonnement, dan heb je twee opties: je kunt bellen met je privé telefoon of een extra privé abonnement afsluiten. Kies je voor de laatste optie dan zal je administratie een stuk sneller gaan, omdat dit overzichtelijker is. Bel je zakelijk met je privételefoon, dan moet je elke maand kijken welke kosten voor je onderneming waren, om ze vervolgens af te kunnen trekken van de belasting.

Wees niet bang dat je zakelijke kosten met je privé telefoon niet af kunt trekken. Als vereiste voor de belasting dient de naam van de ondernemer op de factuur te staan. Aangezien op een telefoonrekening altijd de naam en het adres van de abonnementhouder staan, hoef je je hier niet druk over te maken.

Zakelijk abonnement

Sluit je een zakelijk abonnement af, dan is het elke maand in oogopslag duidelijk hoeveel geld je aan je zakelijke telefonie hebt besteed. Vervolgens kun je deze kosten aftrekken van de inkomsten- en omzetbelasting. Ook zijn je daadwerkelijke kosten een stuk overzichtelijker, omdat de prijzen van een zakelijk abonnement exclusief btw worden gepresenteerd.

Prepaid of sim only

Wil je niet direct aan een abonnement vastzitten? Dan kun je natuurlijk ook voor prepaid of sim only kiezen. Dit is namelijk ook een overzichtelijke manier om je zakelijke en privé kosten gescheiden te houden, zeker als je je prepaid of sim only betaalt met je zakelijke rekening. Ook deze kosten zijn af te trekken van de belasting.

De telefoon zelf

Heb je voor jezelf besloten of je voor een abonnement of sim only gaat, dan ben je vast benieuwd of je de kosten van de telefoon zelf ook kunt aftrekken van de belasting. Dit ligt eraan of je de telefoon alleen zakelijk gebruikt of ook privé.

Gebruik je de telefoon alleen zakelijk, dan kun je de kosten aftrekken van de belasting. Wordt de telefoon ook privé gebruikt? Dan is dit helaas niet het geval.

Vaste telefoon

Heb je een kantoor aan huis? Sommige ondernemers kunnen het dan prettig vinden om de vaste telefoon te gebruiken. Helaas is de vaste telefoon niet aftrekbaar van de belasting. Wel kun je een tweede vaste lijn zakelijk aanvragen, de telefoontjes die je daarmee vervolgens voor je onderneming pleegt, zijn wel weer aftrekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *