ZZP Start
ZZP Start

Rechtsvorm

Wanneer je aan de slag gaat als zzp’er is de kans groot dat je als eenmanszaak begint. Toch zijn er misschien rechtsvormen waar je je onderneming beter in kan gieten. Welke vormen en rechtspersonen zijn er allemaal en welke zijn ook interessant voor een zzp’er? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Eenmanszaak

Wist je dat je als eenmanszaak personeel in dienst mag hebben? En dat de eenmanszaak eigenlijk geen rechtspersoon is, maar een economische activiteit? Veel mensen denken dat de eenmanszaak de meest eenvoudige rechtsvorm is, maar dit is niet altijd waar. Lees hier alles over de eenmanszaak.

Vennootschap onder Firma (VOF)

De Vennootschap onder Firma is een populair onder starters en lijkt erg op de eenmanszaak, alleen is er een groot verschil: een VOF moet altijd met een ander persoon worden opgericht. Een VOF is geen rechtspersoon, maar net zoals een eenmanszaak een economische activiteit. Lees hier alles over de Vennootschap onder Firma.

Besloten Vennootschap (BV)

Wil je privé en zakelijk financieel scheiden? En lopen de zaken goed? Dan is het oprichten van een BV wellicht interessant voor jou als zzp’er. Wel gelden er andere belastingregels voor een BV, deze kunnen voordelig uitpakken als je per jaar meer dan een ton omzet. Lees hier meer over de voordelen van een Besloten Vennootschap.

Naamloze Vennootschap (NV)

Een Naamloze Vennootschap is een rechtsvorm die vooral interessant is voor grote ondernemingen. Waarschijnlijk zal je als zzp’er niet snel aan een NV denken, toch is het wellicht interessant om er meer van te weten. Zo kun je bijvoorbeeld de aandelen van een NV verkopen zonder tussenkomst van een notaris. Lees meer over de voordelen van een Naamloze Vennootschap.

Commanditaire Vennootschap (CV)

Een commanditaire vennootschap lijkt qua rechtsvorm het meest op een VOF. In beide gevallen is er sprake van twee of meer personen. Bij een CV hebben de vennoten alleen een andere rol. Eén persoon is namelijk beheerder en de ander heeft een financiële (commanditaire) rol. Wil je weten of deze rechtsvorm interessant is voor jou? Lees dan hier meer over de Commanditaire Vennootschap.

Maatschap

Wil je samen met gelijkgestemde ondernemers je vak uitoefenen? Dan is het oprichten van een maatschap misschien de juiste rechtsvorm voor jou. Bij een maatschap leggen alle ondernemers iets in, zowel financieel als inhoudelijk. Vervolgens worden ook de inkomsten verdeeld. Klinkt dit aantrekkelijk? Lees hier dan meer over de voor- en nadelen van een maatschap.

Stichting

De stichting onderscheidt zich van alle andere rechtsvormen doordat een stichting niet wordt opgericht met het doel om winst te behalen. Dit mag wel, maar is niet het primaire doel. Een stichting is dus vooral interessant als je idealistische plannen hebt of een goed doel in een rechtsvorm wilt vastleggen. Wat de overige verschillen ten opzichte van de andere rechtsvormen zijn lees je hier.

Vereniging

Heb je bij de oprichting van je bedrijf een bepaald doel voor ogen? En wil je dit delen met andere mensen? Dan kan het interessant zijn om een vereniging in het leven te roepen. Bij het oprichten van een vereniging komt wel wat meer kijken dan bij andere rechtsvormen, denk aan leden, statuten en een huishoudelijk reglement. Lees hier meer over de vereniging.

Coöperatie

Wil je een collectief oprichten met andere zelfstandige ondernemers, dan is de coöperatie de ideale rechtsvorm. Om een coöperatie op te richten moet je minstens met z’n tweeën zijn en niet alleen langs de Kamer van Koophandel, maar ook langs de notaris. Wil je weten wat er nog meer komt kijken bij het oprichten van een coöperatie en wat de voordelen zijn van deze rechtsvorm? Lees dan hier verder over de coöperatie.

Eén gedachte over “Rechtsvorm”

  1. Erg handig om al de rechtsvormen eens op een rijtje te hebben. Ik ben lang ZZP’er geweest, heerlijk bestaan overigens. Ik heb echter nooit geweten dat een eenmanszaak ook personeel in dienst mag hebben. Mijn tip: wat je ook doet: besteed de administratie uit want dat betaalt zichzelf terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *