ZZP Start
ZZP Start

Kleinschaligheidsaftrek

Het is een aftrekpost die niet veel zzp’ers kennen of gebruiken: de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Zonde, want dit is een mooie aftrekpost die gebruikt kan worden om minder belasting te betalen én te kunnen investeren in je onderneming. Hoe de kleinschaligheidsaftrek precies in elkaar zit lees je op deze pagina.

Wat is de kleinschaligheidsaftrek?

Ook als zzp’er kom je in aanraking met investeringen in je onderneming. Als je niet investeert in je bedrijf wordt de kans dat je achter gaat lopen ten opzichte van de concurrentie steeds groter. Juist door te blijven investeren maak je het voor jezelf gemakkelijker. De overheid stimuleert ondernemers om te investeren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, afgekort als KIA.

Wanneer de investeringen die je in een boekjaar gedaan hebt aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen, kun je aanspraak maken op de kleinschaligheidsaftrek. In dit geval kun je een gedeelte van dit bedrag van de investering(en) aftrekken van je belastbare winst. Dit doe je tijdens je aangifte loonbelasting. Hieronder staat meer over wanneer je recht hebt op de kleinschaligheidsaftrek.

Voorwaarden kleinschaligheidsaftrek

Om aanspraak te maken op de KIA moet je als zzp’er:

  • Jaarlijks tussen de €2801,- en €387.580,- investeren.

Meer informatie vindt je in de Starters PDF:

Starters PDF

Niet elke investering voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor 2019. Zo moet iedere individuele investering minstens €450,- exclusief btw zijn. Hier kun je creatief mee omgaan:

Bijvoorbeeld, je koopt een laptop van €430,- euro die je voor je onderneming wil gebruiken. Omdat de verkoopprijs onder de eisen van de kleinschaligheidsaftrek ligt kun je deze niet als investering gebruiken, waardoor je minder geld bespaart. Om wel de aankoop als investering op te kunnen voeren kun je in dit geval een additionele aankoop doen, zoals een toetsenbord, muis of andere gadget. Hierdoor kom je in totaal wel uit boven de €450,-, waardoor je netto goedkoper uit bent.

Een andere voorwaarde is de minimum- en maximumbedrag dat aan de investeringen verbonden zit. Zo moet je per jaar minstens €2.301,- investeren in je bedrijf en mag dit bedrag niet boven de €318.449,- uitkomen.

Wat zijn de percentages?

Helaas mag je niet het gehele bedrag van de investering aftrekken van je belastbare winst. Het gedeelte wat je af kunt trekken is afhankelijk van de hoogte van je totale investeringen voor het boekjaar. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende schalen van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor 2019:

Schalen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Investering Kleinschaligheidsaftrek
Minder dan €2.800 €0
€2.800 t/m €69.765 28% van het investeringsbedrag
€69.765 t/m €129.194 €19.535
€129.194 t/m €387.580 €19.535 verminderd met 7,56% van het investeringsbedrag boven €129.195
Meer dan €387.580 €0