ZZP Start
ZZP Start

Zelfstandigen startersaftrek

Starten als zelfstandig ondernemer is een droom voor velen, met vrijheid en flexibiliteit in het vooruitzicht. Tegelijkertijd zullen ervaringsdeskundigen beamen dat het lang niet altijd eenvoudig is. Naast het vinden van genoeg opdrachten en voldoen aan wettelijke plichten als starter of zzp’er, is het ook cruciaal om winst te maken. Zeker in de eerste jaren kan dit een uitdaging zijn. Om de enthousiaste ondernemersgeest binnen Nederland te behouden en de economie een zetje te geven, heeft de Belastingdienst een regeling in het leven geroepen zodat je in staat bent om jouw winst te vergroten: de startersaftrek.

  • Hoogte startersaftrek: €2.123,-
  • Hoogte zelfstandigenaftrek: €3.750,-

Wat is zelfstandigen- en startersaftrek?

Simpelweg gezegd is de startersaftrek een bonus bovenop de zelfstandigenaftrek. Zoals de naam al verraad, is zelfstandigenaftrek een regeling die zelfstandige ondernemers in staat stelt om hun belastbare winst te verlagen waardoor zij meer winst overhouden. Hierbij is het mogelijk om gebruik te maken van beide regelingen voor een hogere aftrekbedrag. Om het verhaal ingewikkelder te maken vallen deze bovenstaande regelingen onder een alom bekende paraplu binnen zakelijk Nederland, namelijk de ondernemersaftrek.

Dit is een verzameling aan bedragen die je mag aftrekken van de winst waarop je belasting moet betalen. Meestal levert het een flinke besparing op, waarbij het in sommige gevallen zelfs kan betekenen dat je niets meer hoeft over te maken aan de Belastingdienst. Je hoeft trouwens geen speciaal verzoek te doen om in aanmerking te komen voor deze regelingen, het is namelijk standaard opgenomen binnen de inkomstenbelasting-aangifte (IB-aangifte). Wanneer je lagere winst of zelfs verlies hebt, dan mag je dit compenseren met andere inkomstenbronnen. Mocht dit niet lukken, dan kan men het bedrag niet verder verrekenen.

Voorwaarden zelfstandigen- en startersaftrek

Om in aanmerking te komen voor beide regelingen zijn er wel een aantal voorwaarden vastgesteld. Ten eerste moet de Belastingdienst je erkennen als ondernemer. Dit houdt het volgende in:

  • Jouw doel is om winst te maken en deze is niet te laag.
  • Je bent persoonlijk aansprakelijk voor investeringen en andere (financiële) beslissingen die je neemt namens jouw organisatie.
  • Je voert jouw diensten zelfstandig uit.
  • Je maakt jouw onderneming bekend, bijvoorbeeld door marketing of via netwerken.
  • Men verwacht daarbij dat je ten minste 3 opdrachtgevers per jaar binnenhaalt.

Dit betekent dus dat je ook actief moet blijven met je bedrijf. Zo is de tweede voorwaarde dat je jaarlijks minimaal 1.225 uur werkt (inclusief administratie). In het geval van eventuele arbeidsongeschiktheid geldt een aangepast minimum van 800 uur per jaar. Daarnaast heb je aan het begin van het desbetreffende jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt.

Voor de startersaftrek zijn de voorwaarden vrijwel identiek, met een aantal aanvullende voorwaarden. Zo moet je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Hiervan heb je maximaal 2 keer gebruik gemaakt in de afgelopen 5 jaar. Daarnaast was je in de afgelopen 5 jaar maximaal 4 jaar ondernemer. Als starter is het tijdens de eerste jaren van je bedrijf toegestaan om maximaal 3 keer gebruik te maken van de startersaftrek. Mocht je in een periode geen winst hebben gemaakt door bijvoorbeeld investeringen of omdat je toen nog geen ondernemer was, dan mag je deze perioden overslaan.

Hoogte zelfstandigen- en startersaftrek

De hoogte van de zelfstandigenaftrek is vastgesteld op €3.750. Hierbij is het belangrijk om in de gaten te houden dat de zelfstandigenaftrek niet hoger kan zijn dat de hoeveelheid winst die je dat jaar hebt gemaakt. Mocht het volledige bedrag niet zijn verrekend, dan zal de Belastingdienst het resterende bedrag voor de komende 9 jaar verrekenen. Dit is echter niet van toepassing wanneer je ook recht heb op startersaftrek. Let wel op dat de politiek heeft bepaald dat de hoogte van de zelfstandigenaftrek binnen 10 jaar stapsgewijs zal dalen naar €5.000! De startersaftrek is vastgesteld op €2.123, waarbij deze daalt naar €1.062 zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Eén gedachte over “Zelfstandigen startersaftrek”

  1. ☎ Тrаnsfеr №LV08. WIТНDRАW >> https://telegra.ph/BTC-Transaction--909951-05-10?hs=11370f9c84cc057acf92467d6aa818e3& ☎ schreef:

    5s5l9u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *