ZZP Start
ZZP Start

Flexwerkplekken en coworking spaces

Voor beginnende ondernemers is het lastig om een betaalbare werkruimte te vinden. Veel zzp’ers in Nederland werken daarom, zeker in het begin van hun onderneming, vanuit huis. De effectiviteit van het thuiswerken verschilt sterk per persoon. Sommige zzp’ers kunnen veel gedaan krijgen en prefereren het comfort van hun eigen huis boven een kantoor, andere ondernemers raken thuis juist door alles afgeleid.

De afgelopen jaren heeft Nederland een explosieve groei in het aantal flexwerkplekken en coworking spaces gezien. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 650 gedeelde kantoren. Voorheen waren deze vooral in de randstad te vinden maar ook buiten het randstedelijk gebied is de formule in opkomst. De groeiende populariteit van coworking spaces is te verklaren aan de hand van het aantal zzp’ers in Nederland.

Volgens het CBS stijgt het aantal zzp’ers namelijk al sinds de kredietcrisis. Veel mensen zijn in deze tijd hun baan verloren en zijn daarom voor zichzelf begonnen. De laatste jaren is dit aantal toegenomen tot zo’n 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland. Deze zelfstandige ondernemers hebben uiteraard een werkplek nodig, vandaar de toename in coworking plekken de afgelopen jaren. Op deze pagina lees je meer over flexwerkplekken in Nederland, hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen van coworking zijn.

Wat is coworking?

Met coworking wordt een stijl van werken bedoeld waarbij zelfstandige ondernemers gezamenlijk een werkruimte delen. In de meeste kantoren zijn de personen die er werken collega’s van elkaar of werken ze bij dezelfde organisatie. Bij coworking werkt bijna iedereen aan een eigen project of opdracht. Veel zzp’ers zijn gaan coworken om isolement en afleiding van thuis tegen te gaan. Daarnaast is er ook een praktisch voordeel, de kosten voor internet, huur van het pand, meubilair etc kunnen door meerdere personen gedeeld worden. Zo wordt het huren van een werkruimte voor meer mensen toegankelijk.

De term coworking werd al in 1999 bedacht door Bernie DeKoven. Het was in 2005 dat de term weer gebruikt werd, door Brad Neuberg. Brad startte een coworking-locatie op in San Francisco. Deze gedeelde werkplek was de eerste coworking plek wereldwijd. Ook in de Verenigde Staten was de kredietcrisis voelbaar, veel Amerikanen begonnen daarom ook als freelancer te werken. Dit zorgde voor een toename van het aantal coworking plekken in de Verenigde Staten. Niet veel later waaide dit concept naar Europa over.

Waarom is coworking handig voor zzp’ers?

Niet iedereen heeft thuis een snelle internetverbinding of kan aan het werk zonder afleiding. Voor een grote groep zzp’ers is vanuit huis werken een prima oplossing. Echter, één op de acht zzp’ers die vanuit huis werkt, heeft behoefte aan een werklocatie buiten de deur, blijkt uit onderzoek.

Zzp’ers kiezen voor coworking spaces omdat zij hier bijvoorbeeld makkelijker met klanten kunnen afspreken. Een bespreking op kantoor is vaak gemakkelijker dan aan de keukentafel. Daarnaast oogt het professioneler voor opdrachtgevers. Verder zijn er extra faciliteiten zoals scanners en printers die beschikbaar zijn in een gedeelde werkruimte. Het sociale aspect speelt ook een grote rol. In een flexwerkplek is het gemakkelijker om een netwerk op te bouwen met andere ondernemers. Zzp’ers die een werkruimte delen gaan na verloop van tijd vaak een eigen community vormen. Hierdoor kunnen opdrachten worden uitgewisseld en kunnen ondernemers elkaar verder helpen.

Hoe werken coworking spaces?

Het idee van coworking plekken is dat faciliteiten gedeeld worden, om zo kosten te besparen. In de praktijk betekent dit dat de kosten voor printers, bureau’s, papier, pennen, internet, water etc. gedeeld worden. Hier tegenover staat dat freelancers die gebruik willen maken van een coworking space een bijdrage moeten leveren. De meeste flexwerkplekken werken daarom met abonnementen. Maandelijks betaal je een vast bedrag. De hoogte van dit bedrag hangt af van verschillende factoren. Hieronder lees je meer over de kosten van coworking ruimtes.

Wat kost een coworking space?

Uiteraard is werken vanuit een gedeelde werkplek goedkoper dan het huren van een eigen bedrijfsruimte. De precieze kosten van een coworking abonnement hangen af van de volgende factoren:

  • Wil je een flexplek of een vaste bureau of kantoor?
  • Kom je slechts enkele dagen per week of fulltime?
  • In hoeverre wil je gebruik maken van gedeelde faciliteiten?
  • Waar zit de coworking plek waar je gebruik van wil maken?

Gemiddeld zijn zzp’ers per maand tussen de €50,- en €350,- kwijt aan de kosten voor een coworking space. De regel is vaak dat zzp’ers zelf bepalen welke faciliteiten zij willen gebruiken en dit vaak maandelijks aan kunnen passen. Hierdoor is de prijs voor coworking spaces flexibel.

Voordelen van coworking

Op de pagina zijn al enkele voordelen van coworking spaces voor zzp’ers voorbij gekomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van flexwerkplekken voor zzp’ers.

  • Netwerken is in een coworking space een stuk gemakkelijker
  • Vaak zijn netwerk plekken goed bereikbaar, zo wordt het voor klanten makkelijker om je te bezoeken
  • Flexwerkplekken bieden faciliteiten die de meeste zzp’ers thuis niet hebben
  • Een coworking space heeft vaak een professionelere uitstraling dan een werkruimte aan huis
  • Door de kosten te delen wordt een werkruimte huren voor zzp’ers een stuk betaalbaarder
  • Werken in een omgeving met andere zelfstandige ondernemers en creatievelingen werkt inspirerend, het helpt om out-of-the-box over problemen na te kunnen denken
  • Het scheiden van werk en privé door niet meer vanuit huis te werken biedt een zekere structuur

Nadelen van een coworking space

Het bekende gezegde luidt niet voor niets “ieder voordeel heb zijn nadeel”. Ook het werken in coworking spaces heeft voor zzp’ers nadelen. Het is een persoonlijke kwestie om de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen en voor jezelf de afweging te maken: wat is handiger, coworking of thuis werken?

  • Het kan (te) druk zijn in een coworking space. Dit is niet bevorderend voor de concentratie
  • Je kunt geen eigendommen op je bureau laten liggen met een flexwerkplek
  • Je hebt weinig privacy in een gedeelde werkruimte
  • Het huren van een coworking plek is duurder dan vanuit huis werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *