ZZP Start
ZZP Start

Fiets

Zzp’ers die geen grote afstanden afleggen kunnen ervoor kiezen om een fiets zakelijk te kopen. Zo heb je altijd het voordeel dat je de btw terug kunt vragen aan de Belastingdienst. Ook als je een fiets privé gekocht hebt, kun je hier als ondernemer financieel van profiteren. Tenminste, dat kan is in 2019 nog zo. In 2020 wordt de regelgeving door de overheid aangepast. Op deze pagina lees je een uitleg over de situatie in 2019 en de veranderingen die in 2020 gaan gelden.

Klik op de knop om direct naar de veranderingen in 2020 te gaan

Veranderingen 2020

Fiets van de zaak in 2019

Tot 1 januari 2020 zijn er twee opties voor ondernemers die voordeliger willen fietsen. Zo kun je ervoor kiezen om een fiets zakelijk te kopen en deze óf geheel zakelijk óf zakelijk en privé te gebruiken. De andere optie is het zakelijk gebruiken van een fiets die je privé gekocht hebt. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kunnen de volgende voor- en nadelen tegen elkaar gezet worden, waarna een keuze gemaakt kan worden.

Fiets zakelijk kopen

Aan het aanschaffen van een fiets en deze vervolgens als ondernemersvermogen opvoeren, zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet je minstens 10% van je gefietste kilometers zakelijk afleggen. Woon-werkverkeer is hierbij inbegrepen.

Een andere manier waarop je geld kunt besparen met een fiets die je zakelijk koopt, is het terugvragen van de btw. Als de naam van je onderneming op de bon staat, kun je hier (een deel van de) btw van terugvragen. Dit is ook voor tweedehands fietsen mogelijk, mits je een factuur krijgt. Wel is het goed om te weten dat je alleen het deel terug kunt vragen van de btw dat je daadwerkelijk zakelijk gebruikt. Als je de fiets 50% zakelijk en 50% privé gebruikt kun je dus de helft van de btw terugvragen.

Als je een (elektrische)fiets koopt die duurder is dan €2.301.- exclusief de btw, kun je deze kosten volledig aftrekken van de winst. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ook hier geldt dat je alleen het percentage terug kunt vragen dat je daadwerkelijk zakelijk gebruikt.

Voordelen van het zakelijk kopen van een fiets als zzp’er:

  • Je kunt (een deel van) de btw terugvragen.
  • Als je een (elektrische)fiets koopt die meer dan €2.301,- kost, kun je (een gedeelte hiervan) aftrekken van je belastbare winst.

Nadelen van het zakelijk kopen van een fiets als zzp’er:

  • Je kunt geen vergoeding per kilometer krijgen als de fiets zakelijk gekocht is.

Privé fiets zakelijk gebruiken

Een andere optie is het zakelijk gebruiken van een fiets die privé aangekocht is. Het kan zijn dat je de fiets gekocht hebt voordat je zzp’er bent geworden, of liever kiest om deze privé te kopen, ook al ben je al zzp’er.

Een groot voordeel van het zakelijk gebruiken van een privé fiets als zzp’er is de mogelijkheid om €0,19 per gefietste kilometer op te kunnen voeren als bedrijfskosten. Ook deze zakelijke kilometers moet je kunnen aantonen. Wat wel helpt is dat woon-werkverkeer hieronder valt.

Voordelen van zakelijk gebruik van een privé fiets:

  • Per kilometer die je fietst ga je er financieel op vooruit. Vooral als je zeer veel zakelijke kilometers op de fiets aflegt is dit interessant.

Nadelen van zakelijk gebruik van een privé fiets:

  • De aankoop van de fiets zelf is niet als zakelijke uitgave op te voeren. Hierdoor kun je dus niet de btw terugvragen of het aankoopbedrag van je belastbare winst aftrekken.

Zakelijke fiets vs privé fiets zakelijk gebruiken

De ideale keuze, een fiets zakelijk kopen of privé kopen en zakelijk gebruiken, hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van je belastbaar inkomen, het aantal kilometers dat je zakelijk aflegt en de prijs van de fiets zelf.

Over het algemeen valt wel te zeggen dat hoe meer kilometers je zakelijk aflegt, hoe interessanter het is om een privé fiets zakelijk te gebruiken. Bij deze constructie kun je immers €0,19 per kilometer opvoeren als zakelijk kost. Uiteraard is er ook een andere kant. Als je een prijzige fiets koop, zoals een e-bike, kun je relatief meer geld terugvragen qua btw, kleine investeringsaftrek en als bedrijfspost. Daarnaast kun je ook afschrijving aftrekken van je belastbaar inkomen.

Fiets van de zaak in 2020

De regelgeving omtrent een zakelijke fiets verandert in 2020. Goed om te weten voor de ondernemers die een privé fiets zakelijk gebruiken: dit zal het aankomende jaar niet veranderen.

Voor zakelijk aangekochte fietsen verandert er wel het een en ander. Zo is het bijhouden van een rittenadministratie straks niet meer verplicht. Als je in 2020 een zakelijke fiets ook privé gaat gebruiken (woon-werkverkeer wordt ook meegerekend) ga je bijtelling betalen. Deze bijtelling is 7% van de consumentenprijs, dus de verkoopprijs inclusief btw. Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen, waardoor je uiteindelijk meer belasting betaalt tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Meer lezen over geld besparen door middel van zakelijke producten en diensten?