ZZP Start
ZZP Start

MKB winstvrijstelling

Een onderneming is net als een sierplant; om te blijven bloeien heeft het voldoende aandacht en voeding nodig. Ongeacht wat jouw diensten en specialismen ook zijn, je voornaamste doel is om winst te maken. Hiervoor moet je jouw kosten en andere lasten zo laag mogelijk houden. Hoewel je verplicht blijft als ondernemer om belasting te betalen, hebben de Rijksoverheid en de Belastingdienst verschillende regelingen in het leven geroepen zodat je kan blijven ondernemen zonder al te veel belemmeringen. Een van deze regelingen is de MKB winstvrijstelling. Hiermee verlaag je de hoeveelheid winst waarover je belasting moet betalen.

Wat is MKB Winstvrijstelling?

Gelukkig houdt de Belastingdienst van duidelijkheid en daarom is de strekking van de meeste regelingen al af te lezen in de naam zelf. MKB winstvrijstelling is een zogenoemde aftrekpost. Dit houdt in dat het een bedrag is dat je in mindering mag brengen waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Als ondernemer mag je gebruik maken van verschillende soorten aftrekposten. Deze zijn voornamelijk gebundeld onder de paraplu van de alom bekende ondernemersaftrek. Deze posten zorgen voor flinke besparingen en zorgen er in sommige gevallen zelfs voor dat je niets hoeft over te maken aan de Belastingdienst. Om de verschillen tussen grootschalige en kleinschalige organisaties verder te verminderen is de MKB Winstvrijstelling bedacht. Deze regeling is een aanvulling op de ondernemersaftrek en richt zich specifiek op alle ondernemers.

Voorwaarden MKB Winstvrijstelling

Volgens de definitie van de Belastingdienst ben je ondernemer als je zelfstandig werkt met een winstoogmerk. Daarnaast ben je ook persoonlijk aansprakelijk voor de investingen en besluiten die je maakt voor jouw bedrijf. Als laatste moet je jezelf ook promoten en presenteren als een onafhankelijke organisatie waarbij je ten minste 3 opdrachtgevers per jaar binnenhaalt.

Let op! Deze regeling is dus niet van toepassing wanneer je een investeerder bent voor een organisatie of mede-eigenaar (ook wel medegerechtigde of vennoot genoemd). Dit geldt weer niet wanneer je deel uitmaakt van een Vennootschap Onder Firma (VOF), want dan ben je ook een ondernemer. In tegenstelling tot andere aftrekposten, hoef je geen minimum aantal uren actief bezig te zijn met je bedrijf. Voor deze regeling hoef je ook niet een speciaal verzoek in te dienen, deze is namelijk standaard opgenomen in het formulier van je inkomstenbelasting-aangifte (IB-aangifte).

Hoe hoog is de MKB Winstvrijstelling?

Je mag alleen gebruik maken van deze regeling nadat je de ondernemersaftrek hebt toegepast. Op het overgebleven bedrag mag je vervolgens 14% aftrekken. Hiermee verlaag je dus nogmaals de belastbare winst. Wanneer je echter verlies maakt, kan deze regeling nadelig uitpakken. Dit komt omdat je dan het fiscale verlies verlaagt waardoor je minder met vorig jaar of de komende jaren kan verrekenen. Hierbij is het belangrijk om in de gaten te houden dat de overheid plannen heeft om veranderingen door te voeren met betrekking tot de belastingschijven. In de praktijk zal dit betekenen dat vanaf 2021 de MKB Winstvrijstelling alleen nog maar beschikbaar is voor ondernemers die jaarlijks minder dan €68.507 winst maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *