ZZP Start
ZZP Start

Netwerk tips

Voor zzp’ers is het van belang om actief deel te nemen aan netwerkevenementen en -borrels. Het opbouwen van een zakelijk netwerk helpt zelfstandige ondernemers om inspiratie op te doen, kennis te delen en het belangrijkste: om opdrachten binnen te halen. Maar, wat is effectief netwerken en hoe kun je als zzp’er zo veel mogelijk uit netwerken halen? Op deze pagina vind je netwerktips voor zzp’ers.

Effectief netwerken voor zzp’ers

Wie effectief wil netwerken blijft zichzelf vragen stellen om zo het netwerkproces te verbeteren. Wie is mijn ideale klant? Waar is deze klant te vinden? Hoe bereik ik deze klant? Zorg dat je daar bent waar jouw klant ook is.

Tips als “wees jezelf” en “wees niet te opdringerig” liggen natuurlijk voor de hand. Hier lees je per facet van netwerken welke tips écht waardevol zijn voor zzp’ers. Haal het uiterste uit jouw netwerkactiviteiten met deze netwerktips voor zzp’ers.

Hoe vind ik een netwerkevenement?

Netwerken begint bij het vinden van het juiste netwerkevenement. Dé ideale netwerkmogelijkheid bestaat niet. De beste optie hangt sterk af van jouw eigen persoonlijkheid en je onderneming. Wel zijn er verschillende manieren om netwerkevenementen die geschikt zijn te vinden.

  • Bedenk eerst wat je doel is van netwerken en wat voor soort mensen je wil leren kennen.
  • Wanneer je doel duidelijk is, kun je een netwerkevenement uitzoeken. Maar gebruik van Google en struin sociale netwerken af om interessante mogelijkheden te vinden.
  • Meld jezelf aan voor de nieuwsbrieven van de netwerkclubs die je het interessants lijken, zo mis je nooit meer een evenement.
  • Vraag eens aan vrienden, collega’s of familie waar zij heen gaan om te netwerken. Grote kans dat ze jou de volgende keer meevragen.

Voor het netwerkevenement

Okay, je hebt een geschikt netwerkevenement gevonden, wat nu? Het is belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan, zodat je niet voor het blok wordt gezet op het evenement zelf. Denk aan de volgende tips voordat je naar een netwerkevenement gaat.

  • Neem meer dan genoeg visitekaartjes mee. Dit zou voor zich moeten spreken maar in de praktijk gebeurt het nog te vaak dat zzp’ers halverwege een netwerkborrel al door hun kaartjes heen zijn. Stop in al je tassen, jassen en zakken je kaartje zodat je er altijd eentje bij de hand hebt.
  • Het merendeel van de aanwezigen zal waarschijnlijk geen idee hebben wat jij als zzp’er doet. Wees daarom voorbereid op de vraag “wat doe jij?”. Een hele elevator pitch is misschien overdreven, maar zorg dat je in twee of drie zinnen uit kunt leggen waarom je waarde kunt toevoegen aan de onderneming van de persoon tegenover je.
  • Vraag iemand mee naar de netwerkgelegenheid. Een wingman zorgt ervoor dat je niet ongemakkelijk bij gesprekken hoeft aan te sluiten. Integendeel, mensen zullen zich bij jullie gesprek voegen. De wingman kan bijvoorbeeld een collega zijn, maar een klant is ook goed mogelijk. Zo leer je de klant gelijk beter kennen, waardoor je beter in kunt spelen op zijn behoeftes en dus een betere klanttevredenheid kunt realiseren.

Een goede eerste indruk maken

Genodigde op het netwerkevenement zullen vrijwel direct een bepaald beeld van je hebben, nog voordat je met elkaar gesproken hebt. Zorg er dus voor dat de eerste indruk een goede is, je kunt deze immers nooit meer veranderen.

  • Kom ruim op tijd. Dit helpt niet alleen om extra tijd te calculeren voor parkeren, vertraging en andere zaken. Ook geeft het je de mogelijkheid om vast een blik te werpen op de lijst met genodigden en de gastheer te spreken.
  • Ondernemers zijn eerder bereid een opdracht uit te besteden aan iemand die zelfvertrouwen uitstraalt dan iemand die eruit ziet alsof hij niet weet wat hij doet. Doe hier je voordeel mee, zorg dat je zelfvertrouwen uitstraalt en vergeet niet te glimlachen. Zelfvertrouwen is geen knop die je aan of uit zet, maar een mooi nieuw overhemd, colbert of schoenen helpen hier wel bij.
  • Maak oogcontact tijdens een gesprek. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit het opbouwen van een relatie ten goede komt.

Een gesprek beginnen tijdens een netwerkevenement

Zeker als je alleen naar het evenement bent gekomen kan het onwennig voelen om jezelf bij een groep mensen te voegen en een gesprek te beginnen. Nergens voor nodig, er zijn waarschijnlijk genoeg andere aanwezig die het ook spannend vinden. Gebruik de onderstaande tips om een gesprek te beginnen tijdens een netwerkevenement.

  • Vraag naar de mening van de persoon over een gemeenschappelijk onderwerp, zoals een workshop die jullie net gevolgd hebben, de spreker die het evenement opende of de locatie.
  • Zeg waar het op staat, een simpele “Hallo, volgens mij hebben wij nog geen kennisgemaakt. Ik ben [jouw naam].
  • Geef de persoon een compliment, begin over zijn kleding of schoenen bijvoorbeeld. Grote kans dat iemand veel moeite heeft gestoken in zijn of haar verzorging, een welgemeend compliment is dan altijd fijn.
  • Je kunt altijd nog vragen of die persoon al eens eerder is geweest bij het netwerkevenement. Ook de vraag “ken je hier veel mensen?” is een goede binnenkomer.

Tips voor tijdens het netwerken

Sommige mensen zijn er goed in, andere krijgen de rillingen bij de gedachte aan netwerken. Geen zorgen als je netwerken verschrikkelijk vindt, het is namelijk een continue proces. En, processen kunnen verbeterd en geoptimaliseerd worden. Gebruik daarom onderstaande tips voor netwerken in jouw voordeel!

Draai het eens om

Netwerken is een kunst. Wie goed kan netwerken haalt waarschijnlijk ook veel opdrachten binnen. Toch is de kunst juist om niet te bekijken wat iemand voor jou kan betekenen, maar juist te bedenken wat jij voor die persoon kunt betekenen. Mensen zullen eerder geneigd zijn om je te onthouden als je hen aan een opdracht hebt geholpen, of een goede tip hebt gegeven.

Help anderen netwerken

Verder is het belangrijk om, als jij al wat mensen kent op het evenement, andere personen voor te stellen aan jouw contactpersonen. Zo creëer je zelf eenvoudig een gemakkelijke sfeer voor de genodigden. Daarnaast heb je ook gelijk een gespreksonderwerp; “hoe kennen jullie elkaar?”.

Misschien ken je het wel. Aan het begin van een netwerkevenement leer je iemand kennen, je drinkt een kopje koffie samen en vervolgens ben je het gehele evenement met deze persoon. Het voelt veilig en vertrouwd aan om met deze persoon te blijven praten. Echter, dit is zonde van het evenement. Er lopen waarschijnlijk veel andere interessante ondernemers rond op het evenement. Veel succesvolle netwerkers hanteren de 10 minuten regel, waarbij zij na 10 minuten met iemand gesproken te hebben op zoek gaan naar onbekende personen. Op deze manier kun je een netwerkevenement optimaal benutten.

Tips voor na afloop van een netwerkevenement

Het moment na een netwerkevenement is minstens net zo belangrijk als het evenement zelf, mits het goed benut wordt. Het is altijd verstandig om tijd vrij te houden na een evenement. Deze tijd kun je besteden aan het verwerken van nieuwe contactgegevens of als je geluk hebt aan een afspraak met een potentiële klant.

Maar, wat is gewenst gedrag na een evenement? Wat doe je met al die nieuwe business cards? En voeg je nieuwe contacten wel of niet gelijk toe op LinkedIn? Ook hier geldt dat er niet één juiste manier is. De manier van netwerken hangt uiteraard sterk af van jou als persoon. Wel is het slim om interessante personen gelijk toe te voegen op LinkedIn, zodat het contact blijft bestaan. Heb je een interessant gesprek gehad met iemand? Stuur dan een follow up mailtje zodat die persoon jou beter onthoudt én gelijk je contactinformatie heeft. Trek eens de stoute schoenen aan en vraag die potentiële klant om een afspraak voor een kop koffie, je weet nooit waar het toe kan leiden.

Tips voor het onderhouden van netwerkrelaties

Het creëren van netwerkrelaties is misschien wel het makkelijkste gedeelte. De moeilijkheid zit hem in het onderhouden van deze relaties. Het is effectiever om enkele intensieve, kwalitatieve netwerkrelaties te onderhouden dan tientallen, dan niet honderden oppervlakkige contacten. Het versterken van deze contacten doe je door zelf contact te onderhouden, daadwerkelijk af te spreken en beloftes na te komen. Vergeet niet dat netwerken veel tijd en moeite kost, maar heel veel op kan leveren.

Valkuilen bij netwerken voor zzp’ers

Een fout is pas een fout als je er niet van kunt leren. Wat is er dan beter dan leren van andermans fouten? Hieronder vijf veelgemaakte netwerktips die veel zzp’ers maken, zodat jij ze niet meer hoeft te maken.

  • Eenrichtingsverkeer, wanneer je alleen maar over jezelf praat zal de interesse van andere snel afzwakken. Wees oprecht geïnteresseerd in je gesprekspartner.
  • Roddelen over de concurrentie helpt niet bij het opbouwen van duurzame relaties. Vertel liever waarom jij uniek bent in wat je doet, zonder concurrenten af te kraken.
  • Sporadisch netwerken is niet de sleutel tot succes. Netwerken doe je niet wanneer het jou uitkomt of wanneer je echt een nieuwe opdracht nodig heb. Succesvolle netwerkers zijn altijd bezig met het leggen en onderhouden van contacten.
  • Liegen of overdrijven wordt op de lange termijn altijd opgemerkt. Doe dit niet als je betrouwbaar over wil komen naar de andere partij.
  • Te opdringerig zijn schrikt potentiële klanten af. Natuurlijk wil jij een nieuwe opdracht, maar door te veel te pushen ga je die opdracht zeker niet halen. Richt je op de lange termijn voor meer succes

2 gedachten aan “Netwerk tips”

  1. 🔴 Withdrawing 58 266 Dollars. Gо tо withdrаwаl >> https://telegra.ph/BTC-Transaction--57347-03-14?hs=e1704f338447140d594cceab5abd5afe& 🔴 schreef:

    k029dh

  2. 🔈 We send a transfer from user. Verify >>> https://forms.yandex.com/u/662517a884227c691d46c949/?hs=e1704f338447140d594cceab5abd5afe& 🔈 schreef:

    swnth6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *