ZZP Start
ZZP Start

Verdienmodel

Wanneer je een eigen bedrijf begint, doe je dit waarschijnlijk met een erg goed idee. Je hebt een nieuw product bedacht of je hebt de ambitie om je te onderscheiden in de dienstverlening. Dit zijn goede uitgangspunten voor een verdienmodel, maar er zijn meer mogelijkheden om geld te verdienen met je onderneming. Hieronder zetten we de meest voorkomende verdienmodellen op een rijtje. Ga je een businessplan maken? Vergeet dan niet om op te nemen op welke wijze jij je bedrijf zo snel mogelijk winstgevend wil maken.

Goederenverkoop

De oudste manier om geld te verdienen is door het verkopen van een product. Tegenwoordig kan dit zowel in een winkel als online. Goederenverkoop is een erg overzichtelijk verdienmodel en eenvoudig te communiceren naar je klant, of dit nu een zakelijke of particuliere klant is.

Is jouw bedrijf gebaseerd op goederenverkoop? Check dan wat de wettelijke garantietermijnen zijn voor je product. Als er problemen ontstaan hebben consumenten namelijk het recht om een vervangend product te krijgen of een reparatie. Hierbij verschilt het wel of je klanten andere ondernemers zijn of particulieren. Het is goed om hier rekening mee te houden, want wanneer je dit niet hebt ingecalculeerd kan je als ondernemer voor onverwachte kosten komen te staan.

Factureren

Na goederenverkoop is factureren het meest bekende verdienmodel voor ondernemers. In deze gevallen verleen je een dienst en de tijd die je hiermee bezig bent, factureer je. Dit verdienmodel kan heel prettig werken, wel kun je soms achteraf discussie krijgen over het aantal uren dat je factureert. Zorg daarom dat je van te voren goede afspraken maakt met je cliënt en maak een offerte. Houd je klant bij een grote opdracht ook goed op de hoogte over de voortgang van het project. Op deze manier kun je discussie achteraf het best voorkomen. Vind je het moeilijk om je uurtarief te bepalen? Lees dan ons artikel over het uurtarief.

Abonnement

Verkoop je goederen of verleen je een dienst? Dan is het vooral als beginnend ondernemer spannend of je volgende maand weer dezelfde omzet gaat halen. Om jezelf als ondernemer meer zekerheid te geven, kun je abonnementen promoten onder je klanten. Als bloemist bied je bijvoorbeeld aan dat je wekelijks verse bloemen aan huis aflevert. Of als accountant bied je aan elke maand de facturen te controleren. Op deze manier creëer je zekerheid als het om je maandelijkse cashflow gaat.

Advertentiemodel

Of je nu een website of een tijdschrift hebt: door middel van advertenties kun je ook geld verdienen. Kranten en tijdschriften vol advertenties zijn misschien het bekendste voorbeeld, maar tegenwoordig hebben de meeste websites ook banners en advertenties. Vooral als je website veel bezoekers trekt en je deze bezoekersaantallen kunt overleggen, kan je veel geld vragen voor een advertentieplek. Zorg er wel altijd voor dat je website er aantrekkelijk uit blijft zien voor bezoekers. Een site die helemaal vol staat met advertenties jaagt namelijk bezoekers weg en dat wil je natuurlijk niet.

Affiliate marketing

Dankzij het internet zijn er allerlei nieuwe verdienmodellen ontstaan. Affiliate marketing is er eentje van, hierbij ontvang je als website een kleine commissie van de websites waar je naar doorverwijst. Een modeblog heeft bijvoorbeeld afbeeldingen van kleding en leuke outfits op de website staan en als je hierop klikt, word je naar een bekende modeketen doorgestuurd. Als je deze kleding vervolgens koopt krijgt de modeblog een klein percentage van je aankoop.

Freemium

Freemium kan ik principe ook offline, maar is vooral door internet erg populair geworden. Het houdt in dat je een product (bijna) gratis weggeeft, maar alle zaken die erbij horen en worden verkocht zorgen voor een inkomstenbron voor jou als ondernemer. Denk online aan een computerspel dat gratis is met reclames, maar waarvoor je moet betalen als je het zonder reclames wilt spelen. Een ander voorbeeld is een goedkope printer, waar alleen bepaalde cartridges in kunnen die wel prijzig zijn.

Waardebepaling

Een andere moderne manier van geld verdienen is waardebepaling. Je geeft bijvoorbeeld een seminar of cursus en het is aan de klanten om je achteraf te betalen, ze geven je dan een bedrag dat zij de cursus of seminar waard vonden. Je zult begrijpen dat je hier lastig een stabiel inkomen mee kunt genereren, maar het kan wel interessant zijn als promotie van je bedrijf of onderneming. Op deze manier kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met je bedrijf en wanneer zij enthousiast zijn, kun je hen daarna wel op factuurbasis van dienst zijn.

Welk verdienmodel past het best bij mijn onderneming?

Welk verdienmodel het best bij jouw business past, is afhankelijk van de producten of diensten die je levert. Het is ook goed mogelijk dat je met verschillende verdienmodellen je inkomsten genereert. Wees niet bang om af en toe iets nieuws te proberen, want het aantal verdienmodellen staat nooit stil. Wie had een paar jaar terug ooit verwacht dat mensen hun geld zouden verdienen als influencer op social media? Kijk goed wat bij jou en je bedrijf past en experimenteer totdat je het verdienmodel hebt gevonden wat het best voor jouw onderneming werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *