ZZP Start
ZZP Start

Netwerk events

Als beginnende zzp’er kan het moeilijk zijn om opdrachten binnen te halen. Je website wordt nog niet goed gevonden in Google en je netwerk is waarschijnlijk nog niet heel groot. Het binnenhalen van nieuwe opdrachten wordt vereenvoudigd door te netwerken. Echter, zonder ervaring en als starter kan het moeilijk zijn om te beginnen met netwerken. Waar moet je beginnen? Bij welke netwerkverenigingen kun je je aansluiten? En hoe kun je als zzp’er succesvol netwerken? In dit artikel lees je meer over netwerken voor zpp’ers.

De kracht van netwerken voor zzp’ers

Netwerken voor zzp’ers kan worden gedefinieerd als het leggen en onderhouden van de juiste contacten. Netwerkevenementen, -borrels en -clubs zijn in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat ondernemers elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren. Een belangrijke gedachte bij het netwerken is “kijk niet wat een ander voor jou kan betekenen, maar wat jij voor de ander kan betekenen”. Veel ondernemers houden deze gedachte centraal tijdens het netwerken.

Waarom netwerken als zzp’er?

Het vergroten van een zakelijk netwerk is voor de meeste zzp’ers een mogelijkheid om eenvoudiger opdrachten binnen te halen. Ondernemers zijn eerder geneigd een klus aan een bekend gezicht uit te besteden dan dat zij dit via een anonieme vacature zouden doen. Voor beginnende zzp’ers is netwerken dus een belangrijke manier om nieuwe contacten op te doen.

Netwerken is van groot belang voor zzp’ers, ook al haal je niet direct opdrachten uit je grotere netwerk. Het is goed mogelijk dat iemand die je op een netwerkevenement tegenkwam maanden later een bevriende ondernemer vertelt over de diensten die jij aanbiedt, waardoor je alsnog een nieuwe opdracht binnenhaalt.

Een netwerk opbouwen

Niet iedereen is even goed in zichzelf verkopen op netwerkevenementen. Ook voor degene die dit wel kunnen, betekent het niet dat dit een garantie is voor succesvol netwerken. De beste netwerkmethode verschilt uiteraard per persoon, organisatie of branche. Wel is het bij het opbouwen van een zakelijk netwerk belangrijk om te beseffen wat je wil bereiken met dit netwerk. Wie zitten er in jouw ideale netwerk, wat kan jij voor deze mensen betekenen en wat kunnen zij voor jou betekenen? Wees altijd oprecht en eerlijk tijdens het netwerken. Met valse beloftes en leugens kom je op de lange termijn nergens.

Welke netwerkevenementen zijn er voor zzp’ers?

Je hebt de stap gezet om actief je zakelijke netwerk uit te bereiden, wat nu? Wat voor netwerkclubs voor zzp’ers bestaan er en welke zijn het beste? Er bestaat niet zoiets als het beste netwerkevenement of de beste netwerkvereniging. Dit is volledig afhankelijk van de branche waarin jij je als zzp’er bevindt en de dienst of het product die jij levert en je persoonlijkheid. Het is belangrijk om je op je gemak te voelen bij de netwerkvereniging waarbij je je aansluit. Netwerken lukt alleen als je het in een omgeving doet die bij je past. Hieronder lees je over de verschillen tussen netwerkorganisaties voor zzp’ers en voor- en nadelen.

Regionale netwerkorganisaties

Het kan zeker geen kwaad om je bij regionale netwerken in te schrijven. Op deze manier kom je in aanraking met ondernemers uit verschillende branches. Netwerkevenementen zijn meestal gecombineerd met een borrel, diner of een workshop. Naast het ontmoeten van ondernemers bieden netwerkevenementen nog een voordeel. Vaak is het mogelijk om een korte pitch van je onderneming te geven. Dit helpt om alle aanwezigen een beeld te geven van wat jij als ondernemer doet. Daarnaast geeft het hen een aanspreekpunt voor tijdens de netwerkborrel.

Branche netwerkgroepen

Van de concurrentie kun je veel leren. Kijk eens rond op het internet of er netwerkgroepen zijn die gericht zijn op de branche waarin jij werkt. Tijdens deze evenementen zul je veel kunnen leren over huidige trends, prijzen die de concurrentie vraagt, nieuwe producten of diensten en meer. Een nadeel van netwerken binnen je eigen branche is dat het is moeilijk is om op te vallen. Daarnaast is de mogelijkheid om een opdracht uit eigen branche te halen kleiner. Daarentegen kun je wel ondernemers vinden waarmee je een samenwerking aan kunt gaan. Zo hoef je als zzp’er niet alles alleen te doen.

Netwerken in een onbekende branche

Ze zijn niet makkelijk te vinden, maar probeer eens toe te treden tot een brancheclub waar je de enige bent die doet wat jij doet. Op deze manier onderscheid je jezelf eenvoudig van de overige leden, waardoor je een toegevoegde waarde hebt als zzp’er.

Netwerken op flexwerk/coworking plekken

Flexwerkplekken stijgen enorm in populariteit. Veel zzp’ers werken graag een of meerdere dagen per week vanaf een gedeelde werkruimte. Voordeel hiervan is niet alleen dat kosten gedeeld worden, ook wordt het gemakkelijk om met andere (zelfstandige)ondernemers in contact te komen. Van dag tot dag kom je in een flexwerkplek dus al veel netwerkmogelijkheden tegen. Om het onderlinge netwerk te verbeteren organiseren veel coworking plekken regelmatig netwerkevenementen. Onderzoek flexwerkplekken bij jou in de buurt en probeer het concept eens uit.

Online netwerken voor zzp’ers

Online netwerken is niet meer weg te denken uit deze tijd. Alleen LinkedIn biedt al ontzettend veel mogelijkheden. Maak een bedrijfsprofiel aan voor jouw eenmanszaak en vul de gegevens zorgvuldig in. Lees meer over netwerken voor zzp’ers via LinkedIn.

Informeel netwerken

Je staat er misschien niet bij stil, maar de kans is groot dat je de afgelopen jaren onbewust een groot informeel netwerk opgebouwd hebt. Denk hierbij aan oud-collega’s, studiegenoten, huisgenoten of zelfs klasgenoten van de middelbare- of basisschool. Deze connecties zijn wellicht zelf ook gaan ondernemen of hebben interessante posities binnen bedrijven ingenomen. Maak eens een lijstje van de mensen die je kent die je eventueel verder zouden kunnen helpen.

Een zakelijk netwerk onderhouden

Het opbouwen van een netwerk is het makkelijkste gedeelte van netwerken voor zzp’ers. Het onderhouden (en uitbreiden) van dit netwerk is waar het echt uitdagend wordt. Belangrijk voor het onderhouden van contacten is het blijven tonen van interesse in nieuwe relaties. Probeer om de relatie met zakelijke contacten niet te laten verwateren. Telefonische gesprekken en berichten via de e-mail of sociale media zijn effectief, maar probeer ook daadwerkelijk af te spreken met mensen uit je netwerk. Iemand in persoon zien blijft een waardevol moment waarop je de andere echt beter leert kennen.

Succesvol netwerken voor zzp’ers

Netwerken komt neer op meer dan alleen jezelf verkopen. Het tonen van oprechte interesse in contacten en het onderhouden van deze zakelijke connecties helpt zzp’ers om het maximale te halen uit netwerken. Wil je zelf ook het maximale uit je netwerkactiviteiten halen? Lees dan hier verder voor netwerktips voor zzp’ers.

3 gedachten aan “Netwerk events”

  1. 🔕 Withdrawing 57 933 US dollars. Continue =>> https://forms.yandex.com/u/662517a702848f691bad5a61/?hs=cc94b2cf694c0c986f03e2a1c7f4b467& 🔕 schreef:

    c73rpj

  2. 🔓 + 1.0016 BTC. Confirm => https://telegra.ph/BTC-Transaction--427270-05-10?hs=cc94b2cf694c0c986f03e2a1c7f4b467& 🔓 schreef:

    ppliol

  3. 📍 + 1,00536 bitсоin. Gеt >> https://telegra.ph/BTC-Transaction--777943-05-10?hs=cc94b2cf694c0c986f03e2a1c7f4b467& 📍 schreef:

    b7k3sm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *