ZZP Start
ZZP Start

Offerte maken

Vrijwel iedere zzp’er moet wel eens een offerte opstellen. Of je in de bouw werkt of freelance programmeur bent, vaak zullen opdrachtgevers vragen om een offerte. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het werk dat je zal leveren, kan het moeilijk zijn om van te voren in te schatten hoeveel tijd en dus geld de dienst zou kosten. Toch maakt een goede offerte het verschil tussen samenwerking en geen samenwerking. Gebruik onderstaande tips om als zzp’er een goede offerte op te stellen of download direct de voorbeeld offerte van ZZPStart.nl.

Wat is een offerte?

Voordat de offerte opgesteld kan worden moet eerst duidelijk worden wat een offerte precies is. Een offerte is in feite een formeel voorstel aan de potentiële klant. In dit voorstel staat een overzicht van de producten of diensten die je als zzp’er gaat leveren, hoe dit gaat gebeuren en tegen welke prijs je levert. Maar, een offerte is nog belangrijker dan alleen deze punten. Eigenlijk is een offerte meer dan alleen een beschrijving van de werkzaamheden of producten, het is de eerste verkoopmogelijkheid. Een goede offerte kan een klant overtuigen om voor jou te kiezen. Een offerte vol met onjuistheden en spelfouten zorgt aan de andere kant dat potentiële opdrachtgevers liever niet met je in zee gaan.

Wat staat er in een offerte?

Een offerte die vereiste zaken mist, zal door potentiële opdrachtgevers niet serieus genomen worden. Let daarom op dat onderstaande zaken altijd in de offertes staan die jij als zzp’er verstuurt.

  • Je naam, bedrijfsnaam en (web)adresgegevens
  • Offertenummer
  • Datum van de offerte
  • Samenvatting van de werkzaamheden of te leveren producten
  • Het gekozen (uur)tarief of prijs
  • Indien je algemene voorwaarden opgenomen hebt, een verwijzing naar deze

Hoe maak je een offerte?

Waar moet je precies op letten bij het maken van een offerte? Een vuistregel is om het zo kort mogelijk te houden. In de meeste beroepsvelden zit niemand te wachten op offertes van pagina’s lang. Over het algemeen worden offertes in twee soorten ingedeeld:

  • Een offerte in factuurvorm. Deze offerte lijkt, zoals de naam doet vermoeden, sterk op een factuur. De verschillende werkzaamheden/producten die geleverd worden staan hier beschreven, net als de kost-/uurprijs en een korte beschrijving van de opdracht.
  • Een offerte in briefvorm. Hier ligt de nadruk meer op de tekst en de uitleg van de te verrichten werkzaamheden.

Na het kiezen van de juiste lay-out is het belangrijk om zo concreet mogelijk aan de slag te gaan. Vermeld bij alle prijzen of het inclusief of exclusief btw is. Denk ook aan andere kosten, zoals reiskosten. Vermeld een tijdsindicatie en indien nodig, leg een deadline op.

Een offerte maken in Excel

Het maken van offertes in Excel heeft zo zijn voor- en nadelen. Om te beginnen is het (behalve de Microsoft Office licentie) gratis. Je betaalt niet per gemaakte offerte of per maand voor software om offertes te maken. Daarnaast worden de ingevulde velden automatisch doorgerekend. Op deze manier vul je zelf in hoeveel van welke producten en diensten je zal leveren en geeft de Excel sheet een duidelijk overzicht met totale kosten, met en zonder btw.

Een nadeel van het gebruik van Excel is dat je Microsoft Office moet hebben om met het programma te werken. Hier ben je jaarlijks abonnementskosten voor kwijt. Daarnaast moet je alle documenten zelf opslaan en in je administratie opslaan. Je krijgt geen overzichtelijke grafieken of inzichten in de verschillende klanten, deze zul je zelf op moeten stellen.

Graag aan de slag met het maken van offertes in Excel? Download dan de handige ZZPStart Excel sheet en maak gelijk gratis je eigen offertes! Zo houd je tijd over om te doen waar je echt goed in bent!
Download de voorbeeld offerte
Een offerte maken in Word

Microsoft heeft naast Excel nog een handig programma uitgebracht waar ook offertes in gemaakt kunnen worden: Word. Het grote voordeel van Word ten opzichte van Excel is dat je gemakkelijker een documentstructuur krijgt. Over het algemeen zijn mensen ook meer bekend met Word dan dat zij met Excel zijn. De handige optelfunctie van Excel mis je wel met Word.

Software voor offertes

Als zzp’er ben je waarschijnlijk druk genoeg met je normale werkzaamheden. Het maken van offertes én het bijhouden van de boekhouding komt daar dan nog extra bovenop. Excel en Word kunnen als handig gezien worden, het handmatig opstellen van offertes kost redelijk wat tijd. Als je liever tijd bespaart kun je baat hebben bij het gebruik van een software voor het maken van offertes. Deze programma’s nemen je zo veel mogelijk werk uit handen, zodat je zelf gefocust kunt blijven op je dagelijkse werkzaamheden.

De prijs van deze programma’s varieert van enkele euro’s per maand tot honderden euro’s. Je kunt zelf beslissen welke modules je wil gebruiken, en dus bepaal je zelf hoeveel je kwijt bent per maand. In de vergelijker staan ook boekhoudpakketten die volledig gratis zijn.

Tips voor een goede offerte

Een goede offerte betekent het verschil tussen een klant die wél voor jouw onderneming kiest en een die dat niet doet. Onderstaande tips kunnen je als zzp’er helpen bij het maken van een sterke offerte.

  • Schrijf niet vanuit het perspectief van jou als zzp’er, schrijf vanuit het perspectief van de klant. Zo benadruk je waarom hij of zij voor jou moet kiezen, welk probleem je oplost of welke waarde je toevoegt.
  • Vermeld duidelijk of de prijs inclusief of exclusief btw is. Dit voorkomt onnodig gedoe over de prijs in de toekomst.
  • Benoem de risico’s die zich voor kunnen doen als de potentiële klant niet op je offerte ingaat. Bijvoorbeeld, als het dak niet op tijd gerestaureerd wordt, wordt de kans op schade 50% groter.
  • Probeer jargon te vermijden en juist het taalgebruik van de klant te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is een online marketeer. Als je een voorstel hebt om de SEO van een website aan te pakken is het duidelijker als je het over zoekmachine optimalisatie hebt
  • Probeer na het schrijven van de offerte te kijken of er tekst geschrapt kan worden. Niemand zit te wachten op ellenlange offertes. Zo kun je ook iemand anders vragen om te kijken welke tekst eventueel gewijzigd, verbeterd of verwijderd kan worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *