ZZP Start
ZZP Start

Lease auto

Als ondernemer zul je een vervoersmiddel nodig hebben. Welk vervoersmiddel je gebruikt hangt af van de branche waarin je werkt en waar je woont. Woon je in Amsterdam en ben je tekstschrijver, dan zul je waarschijnlijk goed uit de voeten kunnen met het openbaar vervoer. Ben je echter styliste en zitten je klanten door heel het land, dan kun je waarschijnlijk niet zonder auto. Als ondernemer wil je professioneel overkomen en niet met een oud barrel bij de klant verschijnen. Een nieuwe auto is helaas vaak erg duur, leasen kan dan een optie zijn. Welke vormen van lease zijn er en wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten het uiteen.

Leasevormen

Je kunt leasen zien als een vorm van huren. Je sluit met de leasemaatschappij een contract af voor een bepaalde periode. Vervolgens betaal je maandelijks een bedrag en in beginsel wordt de auto niet je eigendom. Wil je een auto gaan leasen, dan kom je er al snel achter dat er verschillende leasevormen zijn. Wat zijn de verschillen en welke leasevorm past het beste bij jouw situatie?

Private lease

Het klinkt wellicht gek, maar ook als zzp’er kun je voor private lease gaan. Het voordeel van private lease is dat in het maandbedrag dat je moet betalen eigenlijk alle kosten voor een auto zitten, behalve je tankkosten. Het nadeel van private lease als ondernemer is dat je bij moet houden welke kilometers je zakelijk hebt gereden en hiervoor ook de bonnetjes moet verzamelen.

Financial lease

Financial lease onderscheidt zich van alle andere leasevormen doordat de auto wel je eigendom wordt: zodra je het leasecontract afsluit, word je economisch eigenaar van de auto, je kunt de auto al op de balansrekening van je bedrijf zetten, maar juridisch gezien blijft de leasemaatschappij eigenaar tot je de laatste termijn hebt betaald. Dankzij financial lease kun je dus eenvoudig een auto aanschaffen zonder dat je in een keer een grote som geld hoeft te hebben. Het nadeel van financial lease is dat je alleen de auto afbetaalt, verzekeringen en wegenbelasting zitten bij deze vorm nog niet in de leaseprijs.

Operational lease

De meest bekende vorm van leasen is operational lease. Bij deze vorm komt de auto op naam van de leasemaatschappij te staan en eventueel onderhoud is doorgaans eveneens voor de leasemaatschappij. Ook voor verzekeringen en wegenbelasting hoef je niet zelf op te draaien, dit zit allemaal in het leasepakket. Bij operational lease wordt er onderscheid gemaakt tussen full operational lease en netto operational lease, het ene pakket is nog uitgebreider dan het andere.

Full operational lease

Bij full operational lease kun je vaak allerlei opties, zoals bijvoorbeeld het verwisselen van zomer naar winterbanden en vice versa, ook opnemen in het pakket. Door alles vast te leggen in je leasecontract kom je nooit voor extra kosten en dus vervelende verrassingen te staan. Om deze reden vinden sommige ondernemers full operational lease een fijne vorm van een auto leasen.

Netto operational lease

Bij netto operational lease kun je juist sommige aspecten uit het leasecontract halen, je spreekt zelf af wat je in het leasepakket wil hebben zitten. Het voordeel hiervan is dat je maandelijkse lease lasten lager zijn dan bij full operational lease, het nadeel is dat je toch voor financiële verrassingen kunt komen te staan.

Andere leasevormen

Naast bovenstaande leasevormen kom je als je op zoek bent naar een leaseauto geregeld andere termen voorbij. Zo bestaat er ook occasionlease, voor het leasen van een tweedehandsauto. Daarnaast bestaat er ook de vorm sale & leaseback, hierbij kun je als je krap bij kas zit je auto verkopen aan een leasemaatschappij om hem vervolgens weer terug te leasen. Op deze manier behoud je wel je eigen auto, maar krijg je eenmalig een som geld gestort. Wel zit je vervolgens elke maand vast aan een bedrag dat je aan de leasemaatschappij moet betalen.
Tot slot zie je geregeld ook de term short lease voorbij komen. Zoals de naam al zegt, is deze vorm van leasen geschikt als je niet aan een lang contract vast wil zitten. Bij normale leasecontracten zit je vaak jaren vast, bij short lease is dit maar enkele maanden en vaak kun je het contract ook nog elk gewenst moment opzeggen.

Bijtelling

Kies je voor private lease dan dien je bij te houden hoeveel kilometers je zakelijk hebt gereden. Bij alle andere leasevormen dien je juist je privé gereden kilometers te administreren. Zodra je jaarlijks meer dan 500 km privé reist in je leaseauto moet dit worden geregistreerd omdat de Belastingdienst privégebruik van de auto ziet als loon in natura. Om deze reden moet je hierover belasting betalen, genaamd bijtelling.
Het percentage bijtelling hangt af van de auto die je rijdt, elektrische auto’s worden minder belast dan auto’s die rijden op benzine of diesel.

Voordelen lease

Leasen wordt in Nederland steeds populairder. Zakelijk leasen was dit al jaren, private lease is sinds een aantal jaar erg populair aan het worden, ook onder zzp’ers. Wat zijn nu de voor- en nadelen van leasen? Kort gezegd zijn dit de voordelen van leasen:

 • een nieuwe auto zonder een grote investering te doen
 • fiscale voordelen
 • vaak geen onderhouds- en servicekosten
 • waardoor je niet voor financiële verrassingen komt staan

Nadelen lease

Nadelen verschillen per leasevorm, maar over het algemeen kun je zeggen dat dit de nadelen zijn van leasen:

 • je bent niet de eigenaar van de auto
 • je zit vast aan een contract
 • je bouwt geen schadevrije jaren op
 • leasen is relatief duur

Andere vervoersmiddelen leasen

Naast een auto kun je ook tal van andere vervoersmiddelen leasen. Voor zzp’ers die vooral actief zijn in de binnenstad van de plaats waar zij wonen, kan een scooter of biro leasen wellicht veel handiger en goedkoper zijn dan het gebruiken van een auto als vervoersmiddel. Kijk voordat je een leasecontract afsluit goed naar de kilometers die je verwacht af te leggen voor je bedrijfsactiviteiten en wat je allemaal mee moet nemen naar een zakelijke afspraak. En heb je wel eens aan hele andere vervoersmiddelen gedacht, zoals een Onewheel of een elektrische step? Je wil natuurlijk een vervoermiddel dat bij de uitstraling van je business past! Je zult deze niet altijd kunnen leasen, maar als je ze zakelijk gebruikt wel kunnen aftrekken van de belasting waardoor dit interessant kan zijn.

3 gedachten aan “Lease auto”

 1. Wij zijn op zoek naar een lease-auto en willen de verschillende opties met elkaar gaan vergelijken. Mij lijkt een full operational lease het handigst, maar ik moet mijn man hier nog van overtuigen. Binnenkort gaan we in gesprek met een leasemaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.

 2. 🔄 You got 54 886 Dollars. Gо tо withdrаwаl =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--555204-03-13?hs=467c04cacc47b654036e632a51268298& 🔄 schreef:

  yiyy47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *