ZZP Start
ZZP Start

Zwangerschapsuitkering

zwanger-als-zzp'er-zez

Als zzp’er moet je veel zelf regelen. Zo krijg je niet automatisch een uitkering als je ziek wordt of een tijdje zonder werk zit. Wanneer je zwanger wordt, is dit gelukkig anders. In dit geval heb je recht op een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Wil je een hoger loon doorbetaald krijgen, dan dien je je wel aanvullend te verzekeren.

Zzp’er en zwanger

De ZEZ-uitkering is de zwangerschapsuitkering voor zwangere zelfstandigen die je kunt aanvragen bij het UWV met je DigiD. Je kunt deze uitkering aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent en uiterlijk 2 weken voordat je verlof ingaat. Ben je vergeten om de uitkering op tijd aan te vragen, dan kun je dit alsnog doen tot een jaar na dato. Wel moet je er rekening mee houden dat je dan minder geld ontvangt dan waar je oorspronkelijk recht op had.

Hoe kan het dat ik recht heb op deze uitkering?

Ergens is het natuurlijk gek dat je als zzp’er alles zelf dient te regelen bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, maar dat je bij een zwangerschap wel op een tegemoetkoming van de overheid kunt regelen. Dit komt omdat vrouwelijke zzp’ers hiervoor geprocedeerd hebben, zij vonden het niet eerlijk dat zwangere werknemers wel een uitkering van de overheid ontvingen, maar vrouwelijke ondernemers niet. Na een lang traject bij de rechter werden de vrouwelijke ondernemers uiteindelijk in het gelijk gesteld. Sindsdien kunnen vrouwen aanspraak maken op de ZEZ-uitkering die onderdeel is van de Wet Arbeid en Zorg (WAZO).

Hoe hoog is de ZEZ-uitkering?

De ZEZ-uitkering is nooit hoger dan het minimumloon. De hoogte van de uitkering wordt berekend op basis van je inkomen van afgelopen jaar. Heb je als zelfstandige 1.225 uur of meer gewerkt afgelopen jaar, dan ontvang je de maximale ZEZ-uitkering en 8% vakantiegeld.

Heb je afgelopen jaar minder dan 1.225 uur gewerkt? Dan wordt er gekeken naar hoeveel winst je afgelopen jaar hebt gemaakt en aan de hand daarvan wordt je ZEZ-uitkering vastgesteld. Voor het bepalen van de winst wordt gekeken naar wat je hebt opgegeven bij de Belastingdienst.

Hoe lang krijg ik een ZEZ-uitkering?

Wanneer je een ZEZ-uitkering hebt aangevraagd, heb je recht op minimaal 16 weken doorbetaald verlof. Je kan de uitkering in laten gaan tussen de 4 en 6 weken voor de uitgerekende datum. Je bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag je de uitkering in wil laten gaan. Wanneer je bent bevallen, heb je hierna recht op minimaal 10 weken uitkering.

Beval je na de uitgerekende datum, dan heb je nog langer recht op je ZEZ-uitkering. Ben je zwanger van een meerling? Dan duurt de ZEZ-uitkering zelfs minimaal 20 weken.

Wanneer krijg ik mijn ZEZ-uitkering?

Het UWV betaalt de ZEZ-uitkering per week uit aan het door jou opgegeven rekeningnummer. Laat je je tijdens je zwangerschap vervangen door iemand anders, bijvoorbeeld door iemand van een uitzendbureau? Dan betaalt het UWV het bedrag aan het uitzendbureau.

Ziek tijdens de zwangerschap

Word je als ondernemer ziek tijdens je zwangerschap? Dan kun je hiervoor helaas geen aanspraak maken op de ZEZ-uitkering. Hetzelfde geldt voor vrouwen die na de bevalling een tijdje niet kunnen werken wegens ziekte. Voor deze gevallen dien je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je kunt hiervoor alleen een uitkering krijgen vanuit de overheid als ondernemer, wanneer je je vrijwillig hebt laten verzekeren voor de Ziektewet.

Mijn man is zzp’er en ik ben zwanger

Is je partner zzp’er en help je bij het draaiende houden van zijn onderneming? Dan kan het zijn dat je ook recht hebt op een ZEZ-uitkering. Deze uitkering is er namelijk niet alleen voor de ondernemer zelf. Ook in de volgende gevallen kun je waarschijnlijk aanspraak maken op de ZEZ-uitkering wanneer je zwanger bent:

  • meewerkend echtgenote of partner in de eigen onderneming
  • directeur-grootaandeelhouder
  • huisarts
  • artiest
  • gastouder
  • werkzaam voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb)
  • medeaandeelhouder
  • alfahulp
  • particuliere huishoudelijke hulp

In loondienst en zzp’er én zwanger

Werk je in loondienst, ben je daarnaast zzp’er en word je zwanger? Dan heb je misschien recht op twee zwangerschapsuitkeringen. Dit hangt af van hoe lang je al als zzp’er werkt en hoeveel uur.

Werk je meer dan een jaar als zzp’er dan kan je zelf de ZEZ-uitkering aanvragen. Je baas waarbij je in dienst bent, vraagt voor jou een WAZO-uitkering aan. Het UWV kijkt vervolgens of de twee uitkeringen samen niet hoger zijn dan je normale inkomsten. Is dit het geval dan wordt je ZEZ-uitkering verlaagd. Is dit niet het geval dan ontvang je de ZEZ-uitkering waarop je recht hebt, de hoogte is dan afhankelijk van het aantal door jouw gewerkte uren en de winst van afgelopen jaar.

Wat als ik een hogere uitkering nodig heb?

Verdien je als zzp’er maandelijks een goede boterham, dan zul je er met een ZEZ-uitkering waarschijnlijk flink op achteruit gaan tijdens je verlof. Vind je dit vervelend dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Let wel op, meestal dien je al een tijdje verzekerd te zijn voordat je van de zwangerschapsuitkering gebruik kan maken. Je pas verzekeren als je al zwanger bent, heeft dus geen zin.

Heb je al jaren een arbeidsongeschiktheidsverzekering en word je zwanger? Dan kan het zijn dat de verzekeraar van je verlangt dat je de ZEZ-uitkering aanvraagt en dat dit bedrag op je arbeidsongeschiktheidsuitkering in mindering wordt gebracht. Ook is het goed om in de gaten te houden of je arbeidsongeschiktheidsverzekering zwangerschapsverlof dekt. Sommige verzekeringen hebben voor deze situatie een uitsluitingsclausule.