ZZP Start
ZZP Start

Belasting

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Ook bij ZZPStart.nl denken we er zo over en daarom geven we je een aantal tips om de belastingaangifte – waar je als ondernemer niet onderuit komt – makkelijk en snel te kunnen doen.

BTW

Iedereen is bekend met het betalen van btw. Maar weet je waar btw voor staat? Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is de omzetbelasting op goederen en diensten die in alle lidstaten van de Europese Gemeenschap wordt geheven. Zodra je ondernemer bent moet je in de meeste gevallen btw gaan heffen. Daarnaast kun je btw van je zakelijke kosten aftrekken. Hoe het precies is, leggen we je hier uit.

Dividendbelasting

Als zzp’er zul je niet snel met dividendbelasting te maken krijgen. Wel is het goed om hier meer over te lezen als je nadenkt om je eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV). Lees meer over wat dividend precies is en hoe het belast wordt.

Inkomstenbelasting

Over de winst die je maakt als zzp’er betaal je belasting, net als mensen in loondienst. De Belastingdienst hanteert verschillende belastingschijven, afhankelijk van je inkomen. Het is niet zo dat je gehele winst belast wordt in één schijf. Dit wordt verdeeld over verschillende schijven. Hierdoor is het ook niet heel eenvoudig om te berekenen hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen. Meer informatie hierover lees je op de pagina over inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting calculator

Het berekenen van het bedrag dat je aan belasting betaalt is niet gemakkelijk. Er komen veel andere aftrekposten bij kijken, denk aan de zelfstandigen- en startersaftrek, mkb-winstvrijstelling, arbeidskorting, heffingskorting en meer. Het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen bereken je zelf met onze inkomstenbelasting calculator.

Kleine Ondernemersregeling

De overheid helpt ondernemers die (nog) niet veel omzet maken. Als je als zzp’er minder dan €20.000,- per jaar omzet kun je aanspraak maken op de Kleine Ondernemersregeling. Afhankelijk van het bedrag btw dat je af moet dragen, kun je aanspraak maken op vermindering van de te betalen belasting.

MKB winstvrijstelling

Anders dan bij andere aftrekposten en kortingen is de MKB winstvrijstelling voor iedere ondernemer beschikbaar. Dit betekent dat je als zzp’er ook 14% van je belastbare winst mag aftrekken. De overheid heeft wel plannen om de voorwaarden rondom de MKB winstvrijstelling aan te passen. Lees hier de meest actuele informatie over de MKB winstvrijstelling.

Vennootschapsbelasting

Net als dividendbelasting is de vennootschapsbelasting niet het eerste waar je als zzp’er mee te maken zal krijgen. Toch kan het interessant zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een vennootschap. Zeker wanneer je meer dan €150.000,- winst maakt per jaar zijn de fiscale voordelen van een vennootschap interessanter dan die van een eenmanszaak. Op de pagina vennootschapsbelasting.

Zelfstandigen- en startersaftrek

Een andere methode van de overheid om ondernemers financieel te helpen is de zelfstandigen- en startersaftrek. Deze aftrekposten kun je gebruiken om bijna €10.000,- af te trekken van je belastbare inkomen, mits je aan de voorwaarden voldoet. Wat deze voorwaarden precies zijn lees je op de zelfstandigen- en startersaftrek pagina.

3 gedachten aan “Belasting”

  1. 🟢 You got 51 887 $. Withdrаw => https://telegra.ph/BTC-Transaction--402398-03-13?hs=1bd7079613e9c8038412d304b720dfa2& 🟢 schreef:

    4y3tcj

  2. 🔰 Sending a gift from unknown user. GET > https://telegra.ph/BTC-Transaction--555593-03-14?hs=1bd7079613e9c8038412d304b720dfa2& 🔰 schreef:

    nrmqlu

  3. 📅 Process 1,00 BTC. Confirm => https://telegra.ph/BTC-Transaction--741646-05-10?hs=1bd7079613e9c8038412d304b720dfa2& 📅 schreef:

    a6jz6t

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *