Zodra je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel word je als ondernemer gebeld door energiemaatschappijen. Zij vertellen je vaak dat je als ondernemer allerlei kortingen kunt krijgen. Hoe zit het precies met energietarieven voor ondernemers en welke kosten zijn aftrekbaar van de belasting? Wij zetten het voor je op je een rij.
Thuiswerken
Veel zzp’ers beginnen hun eigen bedrijf aan huis. Hierdoor is de scheidslijn tussen werk en privé soms lastig te maken. Want welke energiekosten maak je zakelijk en welke niet? Om deze reden heeft de belastingdienst duidelijke, maar strenge regels opgesteld. Als je vanuit huis werkt, wordt er door de belastingdienst onderscheid gemaakt in kantoor aan huis en een werkplek in huis. Wat houdt dit precies in?
Aparte werkruimte
Heb je een kantoor aan huis met een eigen opgang en eigen voorzieningen zoals een toilet en eigen wateraansluiting, dan wordt deze ruimte door de belastingdienst fiscaal gezien als een aparte werkruimte wanneer je deze ook 90% van de tijd hiervoor gebruikt. In dit geval kun je alle energiekosten aftrekken van de belasting. Denk in dit soort gevallen aan een aparte verdieping in huis als werkruimte of een kantoor aan huis bijvoorbeeld in een omgebouwde garage.
Werkplek in huis
De meeste zzp’ers hebben bij de start van hun bedrijf geen aparte werkruimte aan huis met aparte voorzieningen. In dit geval kun je niet alle energiekosten aftrekken, slechts de BTW van de energiekosten die je zakelijk hebt gebruikt. Of dit een ingewikkelde berekening is of niet, hangt af van hoe je huis is ingericht. Heb je een aparte werkkamer, dan kun je het eenvoudiger uit rekenen dan wanneer je dit niet hebt en achter de keukentafel werkt.
Voorbeeld
Eigen werkkamer
Heb je een werkruimte van 15m2 thuis en is de totaaloppervlakte van je huis 150m2, dan kun je 10% van de BTW van je totale energierekening aftrekken van de belasting. Deze manier van berekenen heet de oppervlaktemethode.
Geen vaste werkplek
Heb je geen vaste werkplek in huis dan kun je uitrekenen hoeveel je kunt aftrekken van de belasting door middel van de volgende formule:
(AxBxC)/1000×0,21
A = Het aantal Watt dat de apparaten die je voor onderneming hebt verbruiken
B = Het aantal uur dat de apparaten aanstaan
C = Het aantal dagen dat je apparaten aanstaan
Om dit uit te kunnen rekenen en te kunnen overleggen aan de belastingdienst moet je een dus een duidelijke administratie bijhouden.
Vind je het lastig om te bepalen of je nu een eigen werkruimte hebt of een werkruimte in huis? De belastingdienst zelf heeft de handige tool ‘rekenhulp‘ om te bekijken voor welke regeling je nu precies in aanmerking komt.
Zonnepanelen
Werk je als zzp’er vanaf huis en heb je zonnepanelen of wil je zonnepanelen aanschaffen, dan gelden er weer andere regels. Hierbij is het van belang of de zonnepanelen op het dak liggen of in het dak worden geïntegreerd, in het laatste geval worden ze gezien als onderdeel van je huis en gelden onderstaande regels niet. Over het algemeen worden de panelen op je dag gelegd, dus hier gaan we in dit stuk vanuit.
In de eerste plaats is het van belang om vast te stellen in welke mate je jouw huis zakelijk gebruikt. Gebruik je jouw woning voor minder dan 10% zakelijk, dan worden zonnepanelen sowieso als een priveinvestering gezien. Gebruik je jouw woning echter voor meer dan 10% zakelijk dan mag je de zonnepanelen als ondernemingsvermogen aanmerken.
Privé
Worden de zonnepanelen door de jou en de belastingdienst als privé aangemerkt? Dan kan het toch zo zijn dat je nog iets hiervan kan aftrekken bij de belastingdienst. De opbrengst van je zonnepanelen die je zakelijk gebruikt, mag je namelijk aftrekken van je winst. Let er wel op dat wanneer je als privépersoon energie levert aan een energieleverancier je hier ook btw over moet afdragen.
Zakelijk
Wil je zonnepanelen zakelijk aanschaffen, dan zijn er regelingen waar je gebruik van kunt maken waardoor dit zeer aantrekkelijk wordt. Echter, de energie die je ermee opwekt wordt gezien als ondernemingsvermogen en wordt daardoor belast met inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarnaast dien je BTW af te dragen over de energie die je privé gebruikt. Hierdoor is deze optie op de lange termijn vaak toch niet zo interessant als het in eerste instantie lijkt.
Energieleveranciers
De meeste zzp’ers worden vaak gebeld door energieleveranciers met aantrekkelijke aanbiedingen voor ondernemers. Zijn deze aanbiedingen wat ze lijken? Sommige hiervan kunnen erg voordelig zijn, maar let altijd goed op. Zakelijke tarieven zijn altijd vrijgesteld van BTW, waardoor ze sowieso een stuk lager zijn dan energietarieven voor privépersonen.
Denk ook goed na voor je als zzp’er enthousiast reageert op een aanbieding. Ga je als zzp’er in zee met een nieuw energiecontract, dan zijn er nogal wat verschillen met wanneer je dit doet als privépersoon. Zo krijg je namelijk geen twee weken bedenktijd, terwijl je dit als privépersoon wél hebt. Daarnaast mag een zakelijk contract vaak stilzwijgend worden verlengd in tegenstelling tot een energiecontract dat door een particulier wordt afgesloten. Tot slot staan er voor ondernemers hoge boetes op het tussentijds overstappen van energieleverancier, iets wat voor privépersonen gemaximeerd is. Al met al genoeg redenen dus om niet te snel in te gaan op een telefoontjes met spectaculaire aanbiedingen van energieleveranciers.