ZZP Start
ZZP Start

Uurtarief

Het uurtarief dat je als zzp’er hanteert heeft enorm veel impact op de gehele bedrijfsvoering van je onderneming. Zo schrikt een te hoog tarief potentiële klanten af, terwijl je met een te laag tarief misschien niet genoeg verdient om van rond te komen. Daarnaast wordt tarief ook aan kwaliteit gekoppeld door klanten. Je wil een bepaalde uitstraling hebben als zzp’er, je uurtarief heeft hier veel impact op. Daarom lees je hier alles over het bepalen van een uurtarief als zelfstandig ondernemer.

Waar moet je rekening mee houden?

Zomaar een uurtarief uitkiezen gaat uiteraard vaker fout dan goed. Bij het bepalen van welk tarief het beste werkt voor jou zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De uurtarieven van de concurrenten
    Geen bedrijf of consument zal jouw dienst willen afnemen als je twee- of drie keer zo duur bent als de concurrentie. Onderzoek eerst wat andere ondernemers vragen voor de dienst die jij ook aanbiedt.
  • Je eigen ervaring
    Je uurtarief is gebaseerd op wat je te bieden hebt voor opdrachtgevers. Het is niet meer dan logisch dat je meer kunt vragen als je al jaren hetzelfde vak uitoefent. Je bezit dan ook meer kennis en kan meer. Daarom is het ook niet gek om jezelf met iets een lager-, of concurrerend tarief in de markt te zetten. Zo ben je juist aantrekkelijker voor klanten met een lager budget.
  • Vergelijk vraag met aanbod
    Bijvoorbeeld, momenteel zijn het gouden tijden voor stukadoors. Er is zoveel vraag naar stucwerk dat de prijs die stukadoors kunnen vragen veel hoger is geworden de laatste jaren. De wet van vraag en aanbod werkt ook de andere kant op. Als jij een dienst aanbiedt die heel veel wordt aangeboden, moet je jezelf aantrekkelijk maken.
  • Denk na over je (vaste)lasten
    Als je voor een baas werkt, hoef je niet je eigen voorraad, gereedschappen en werkplekken te betalen. Als zelfstandig ondernemer doe je dit wel. Houd rekening met deze kosten bij het opstellen van je uurtarief.

Uurtarief versus inkomen loondienst

Als je net start als zzp’er en daarvoor in loondienst hetzelfde werk gedaan hebt, wil je natuurlijk weten of je erop vooruit gaat. Hoe zit het met je uurtarief versus je inkomen dat je had in loondienst? Je moet ervan uitgaan dat je bruto salaris als ondernemer hoger zal zijn dan wat je in loondienst verdient. Je hebt immers ook andere kosten die je moet betalen. Werknemers krijgen een netto salaris op hun rekening gestort. Hier is de inkomstenbelasting, verzekeringen en pensioenopbouw al vanaf getrokken. Als zzp’er moet je dit zelf bepalen en betalen. Neem deze kostenposten ook mee tijdens het bepalen van je uurtarief.

Uurtarief, vaste prijs of projectprijs?

Een uurtarief is niet de enige optie die je hebt als zzp’er. Je kunt er ook voor kiezen om een vaste projectprijs af te spreken of per dagdeel te werken. Van te voren is het vaak moeilijk om vast te stellen wat voor ieder project de beste oplossing is. Het voordeel van een vaste prijs ligt voornamelijk bij de klant. Zo is het van te voren altijd zeker hoeveel een project gaat kosten en zal het achteraf niet duurder uitvallen. Een uitzondering op deze regel zijn onvoorziene kosten. Deze kosten zijn van te voren niet vastgelegd maar zijn toch nodig om het project succesvol af te ronden. Het is aan de zzp’er én de opdrachtgever om te bepalen wie er voor deze kosten opdraait. De zzp’er kan ervoor kiezen om deze extra uren te werken zonder deze te factureren, een deel van deze uren in rekening te brengen of al het extra werk te factureren.

Juist vanwege snel oplopende kosten zijn veel opdrachtgevers geneigd om een vaste prijs af te spreken. Toch kan dit ook voor jou als zzp’er beter uitpakken. Wanneer een project uiteindelijk minder werk blijkt te zijn dan de hoeveelheid uren die van te voren begroot is en er wel een projectprijs is afgesproken, komt dit de zzp’er ten goede. De uitkomsten van de eeuwige vraag van een uurtarief versus een vaste prijs verschillen per ondernemer en per situatie. Wat zijn jouw eigen bevindingen? Deel ze hieronder met andere ondernemers.

Tips bepalen uurtarief

Er bestaat geen formule waarmee het ideale uurtarief voor iedere freelancer berekent kan worden. Vrijwel elk beroep en iedere ondernemer heeft te maken met een andere situatie en verschillende voorkeuren. Het belangrijkste bij het bepalen van je uurtarief is dat dit tarief ervoor zorgt dat je de vaste lasten kunt betalen en een buffer kunt opbouwen. Daarnaast is het ook van belang om een uurtarief te voeren waar je zelf tevreden mee bent en je goed bij voelt. Als jij achter je uurtarief staat zal een opdrachtgever ook eerder geneigd zijn om hiermee akkoord te gaan.

Om je wel op gang te helpen met het bepalen van je uurtarief geeft ZZPStart.nl hieronder een aantal praktische tips voor het vaststellen van jouw tarief.

  • Maak gebruik van variabele tarieven
    Er zijn verschillende factoren die je uurtarief kunnen beïnvloeden. Als je een langetermijnsamenwerking aangaat die je veel werk en dus ook inkomen op gaat brengen kun je een lager uurtarief hanteren. Hierdoor ben je interessanter voor de opdrachtgever, waardoor de samenwerking hopelijk ook langer zal duren. Ook de tijdsdruk speelt mee. Voor een spoedklus kun je een hogere vergoeding vragen dan voor regulier werk. Verder is het ook een optie om zzp’ers een lager uurtarief te factureren dan wanneer je voor grote bedrijven en multinationals werkt.
  • Evalueer je uurtarief jaarlijks
    Als ondernemer sta je nooit stil. Je blijft jezelf ontwikkelen, bijscholen en nieuwe ervaringen opdoen. Dit betekent dat je opdrachtgevers meer te bieden hebt en dus ook meer voor je geleverde werk kan vragen.
  • Vergeet vakantiegeld niet
    Als je voor een werkgever werkt zal deze jaarlijks vakantiegeld voor jou opzij zetten. Als zelfstandig ondernemer ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Over het algemeen is het vakantiegeld ongeveer 8% van je bruto jaarsalaris. Je kunt er dus voor kiezen dit percentage mee te nemen bij het berekenen van je uurtarief. Denk er wel om dat je tijdens vakantie niet werkt, dus ook geen inkomsten genereert. Het opbouwen van vakantiegeld als zzp’er heeft echter wel een voordeel ten opzichte van werknemers. Vakantiegeld voor mensen in loondienst wordt zwaarder belast dan het maandelijkse inkomen. Dit komt doordat er geen heffingskortingen worden toegepast op vakantiegeld.
  • Reserves opbouwen
    Als zzp’er ben je niet alleen afhankelijk voor de financiële situatie van jou als persoon maar ook van je onderneming. Het kan daarom handig zijn om een buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden, zoals een investering of schade door jou veroorzaakt als je hier niet voor verzekerd bent.
  • Uurtarief met of zonder btw
    Het opnemen van btw in je uurtarief is afhankelijk van de klanten die je dienst afnemen. Voor particulieren mag je namelijk nooit een tarief of prijs exclusief btw noemen. Bij dit uurtarief zit de btw dus altijd inbegrepen. Voor diensten die aan zakelijke klanten geleverd worden ligt dit anders, dan mag je wel een uurtarief exclusief btw noemen.

Je uurtarief verhogen

Het is niet meer dan logisch dat je uurtarief over de jaren heen verandert. Je leert meer, doet meer ervaring op en dan is de inflatie nog niet eens meegenomen. Als je als zzp’er je uurtarief wil verhogen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Informeer de klant
    Meld de tariefswijziging op tijd aan je klanten. Als ze achter de verhoging komen wanneer ze de factuur zien kunnen ze zich belazerd voelen. Verder is persoonlijk contact belangrijk, als je niet te veel klanten hebt, kun je klanten persoonlijk mailen of bellen om het door te geven.
  • Verontschuldig jezelf niet
    Sommige ondernemers kunnen geneigd zijn om zich te verontschuldigen voor de verhoging. Dit is nergens voor nodig, je hebt een weloverwogen keuze gemaakt.
  • Beloon loyaliteit
    Terugkerende klanten zorgen vaak voor een groot deel van de omzet. Je kunt deze loyaliteit belonen door hen nog voor het oude tarief te factureren. Bij een volgende tariefsverhoging neem je hun voordeeltarief mee naar de originele hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *