ZZP Start
ZZP Start

Kamer van Koophandel (KvK)

Elke ondernemer dient zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op deze manier weet de overheid hoeveel ondernemingen er in Nederland zijn en kunnen klanten altijd de contactgegevens van een bedrijf achterhalen. Dus wil je eindelijk van je hobby je werk maken of loop je al heel lang rond met een baanbrekend idee, dan is het goed om te weten wat er komt kijken om je te kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wat is de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) is een publieke dienstverlener en onderdeel van de overheid. De taak van de KvK is het geven van informatie en voorlichting aan ondernemers. Daarnaast beheren ze het handelsregister, waarin alle bedrijven van Nederland staan ingeschreven. Wil je voor jezelf beginnen dan ben je wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Bij welke Kamer van Koophandel moet ik zijn?

De Kamer van Koophandel heeft verschillende vestigingen verspreid door heel Nederland. Op deze manier is er altijd wel een vestiging bij jou in de buurt. Wanneer je je gaat inschrijven, mag je dit op elke vestiging doen. Het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel zit in Utrecht, maar het hoofdkantoor biedt niet automatisch de meeste faciliteiten. Zo hebben sommige vestigingen ook een Ondernemersplein, een plek waar allerlei activiteiten plaatsvinden om vragen van ondernemers te beantwoorden en waar bijeenkomsten worden georganiseerd om ondernemerschap te stimuleren.

Wanneer moet ik me inschrijven?

Officieel dien je als ondernemer uiterlijk een week nadat je gestart bent bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te staan. Handiger is het om je al een tijdje voor je echte startdatum te hebben ingeschreven, dit mag namelijk ook. De inschrijving strak plannen is vaak lastig omdat de meeste vestigingen van de Kamer van Koophandel erg druk zijn en je meestal niet binnen een week terecht kunt.

Hoe werkt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

Heb je allemaal ondernemersplannen en vind je dat het tijd wordt om je in te gaan schrijven? Weet dan dat je zonder afspraak niet langs kunt komen bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven gaat op zich heel eenvoudig:

  • Vul het digitale inschrijfformulier in: Je inschrijving begint door op de site van Kamer van Koophandel een formulier in te vullen.
  • Maak een afspraak: Nadat je het digitale inschrijfformulier hebt ingevuld, kun je een afspraak gaan maken om je daadwerkelijk in te gaan schrijven. Zorg dat je de afspraak maakt bij de vestiging waar jij heen wilt.
  • Definitieve inschrijving: Neem naar je afspraak je paspoort mee en samen met de medewerker van de Kamer van Koophandel loop je alle vereisten langs om je inschrijving definitief te maken.

Tip:
Voordat je begint aan je inschrijving is het goed om aan bepaalde zaken te hebben gedacht. Het is het handigst als je al een keuze hebt gemaakt over:

  • Je bedrijfsnaam
  • Onder welke rechtsvorm je wil gaan werken
  • Of je ondernemer wordt voor de btw
  • Hoeveel uur je denkt te gaan werken en wat je uurtarief wordt

Waarom is het goed om dit van te voren te weten? Omdat bij de Kamer van Koophandel hier ook naar vraagt. Echter, veel kleine ondernemers denken over deze aspecten van te voren niet echt na en schrijven zich snel in onder hun eigen naam als eenmanszaak. Natuurlijk is hier niks mis mee als dit een bewuste keuze is. Maar vaak ervaren ondernemers dit later als een gemiste kans en daarnaast is de kans op identiteitsfraude groter. Zolang het btw-nummer nog gelijk is aan het bsn-nummer van degene met een eenmanszaak al helemaal. Denk dus goed na bij de eerste stappen die je als ondernemer zet. Achteraf valt alles te veranderen, maar soms kan dit wel knap lastig zijn.

Wat kost de inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

Wanneer je naar de Kamer van Koophandel gaat is het goed om naast je identiteitsbewijs ook een pinpas of creditcard mee te nemen. De inschrijving is namelijk niet gratis en kan niet met contant geld worden betaald. Momenteel kost de inschrijving €50,-, maar wanneer je kiest voor extra opties, zoals een uittreksel van je inschrijving, zijn er extra kosten aan verbonden. Een uittreksel kan de moeite waard zijn omdat sommige instanties daarnaar vragen. Een bank vraagt hier bijvoorbeeld naar als je een zakelijke bankrekening wilt openen.

Vroeger diende je ook jaarlijks een bedrag te betalen voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar deze jaarlijkse bijdrage is inmiddels geschrapt.

En uitschrijven?

Wanneer je je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel verwacht je natuurlijk dat je business booming wordt. Helaas is de praktijk anders, maar liefst 70% van de ondernemers stopt binnen vier jaar. Omdat de cijfers er niet om liegen is het goed om te weten hoe je jouw onderneming weer kunt uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit gaat eenvoudig en kun je helemaal online regelen. In tegenstelling tot bij je inschrijving hoef je hiervoor niet naar een vestiging van de Kamer van Koophandel te gaan, maar kun je dit thuis of op je kantoor digitaal regelen.

Kamer van Koophandel in het buitenland

Woon je niet in Nederland maar wel in het Koninkrijk der Nederlanden, dan dien je je in te schrijven bij de plaatselijke Kamer van Koophandel en gelden er iets andere regels voor jou als ondernemer. Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben allemaal een eigen Kamer van Koophandel of een vestiging ervan.

Wil je buiten Nederland gaan ondernemen? Binnen Europa hebben de meeste landen een eigen register voor ondernemingen, dit vloeit voort vanuit de rechtszekerheid die de Europese Unie wil bieden. Op de site van de overheid kun je zien welk land welk register heeft. Buiten Europa verschilt het per land hoe dit geregeld is. Hier valt niet iets in zijn algemeenheid over te zeggen, je kunt het beste contact opnemen met de overheid van het desbetreffende land hoe dit geregeld is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *