ZZP Start
ZZP Start

Internet

Als ondernemer mag je kosten die je zakelijk maakt aftrekken van de opbrengsten, zodat je hier aan het einde van het jaar geen belasting over betaalt. Veel zzp’ers zullen bekend zijn met dit gegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld studiekosten, websitekosten, kantoorkosten en kosten voor werkkleding. Deze kostenposten mogen allemaal af worden getrokken van de gemaakte winst. Maar, mag je als zzp’er de kosten voor zakelijk internet ook aftrekken? En welk zakelijke internet abonnement is het beste voor zzp’ers? Het antwoord op deze vragen en meer lees je op deze pagina.

Waarom zakelijk internet?

Als ondernemer heb je hoogstwaarschijnlijk internet nodig om je werk te kunnen doen. Zelfs als je geen webshop hebt of online marketeer bent, is de kans groot dat je wel een website in de lucht hebt of correspondentie via de mail voert. De Belastingdienst verwacht bovendien van ondernemers dat zij hun btw aangifte en inkomstenbelasting digitaal regelen. Als zzp’er ben je dus praktisch verplicht om internet te hebben. Maar, waarom zou je zakelijk internet afsluiten?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je als zelfstandig ondernemer zakelijk internet afsluit. De waarde van deze voordelen verschilt uiteraard per persoon. Zo heeft de een meer baat bij minder administratieve rompslomp terwijl iemand anders het gereduceerde tarief goed kan gebruiken. Hieronder vind je alle voordelen van zakelijk internet.

  • Zakelijk internet maakt de administratie eenvoudiger. Zo heb je duidelijker welke kosten zakelijk gedeclareerd kunnen worden en welke kosten privé gemaakt zijn.
  • Over het algemeen zijn de voorwaarden voor zakelijk internet flexibeler. Zo kun je gemakkelijker het abonnement wijzigen of opzeggen.
  • Zakelijke klanten krijgen vaak betere klantenservice. Zo heb je sneller iemand aan de lijn als je belt en is de kans aanwezig dat deze persoon je makkelijker kan helpen.
  • In sommige gevallen kun je de btw terugvragen en de kosten voor zakelijk internet aftrekken van de belasting. Dit is echter in lang niet alle gevallen mogelijk. Hieronder lees je wanneer dit wel en niet kan.

Mag je zakelijk internet aftrekken als zzp’er?

Of je als zzp’er de kosten voor zakelijk internet mag aftrekken hangt af van de vraag waar je dit internet gebruikt. Als je een kantoorruimte huurt als zzp’er kun je hier zakelijk internet afsluiten. Dit internet gebruik je dan puur zakelijk en is daardoor aftrekbaar van de belasting. Hierdoor is het mogelijk om de btw terug te kunnen vragen en kun je de kosten aftrekken van de gemaakte winst.

Als je zakelijk internet op je privé adres hebt afgesloten wordt het een stuk ingewikkelder. Over het algemeen mag je zakelijk internet dan niet als zakelijke kost opvoeren. De Belastingdienst heeft dit besloten omdat je niet kunt aantonen dat je zakelijk internet puur zakelijk gebruikt. Vrijwel iedereen heeft thuis een wifi verbinding, ook mensen die niet ondernemen.

Als je kunt aantonen dat je een aantal dagen per week thuis werkt en dus het internet zakelijk gebruikt kun je wel een gedeelte van de kosten opvoeren als zakelijke kosten. Als je 4 dagen per week thuis werkt, gebruik je dus meer dan de helft (55%) van het zakelijke internet voor zakelijke doeleinden. In dit geval kun je 55% van de kosten voor internet aftrekken van de belasting.

Zakelijk mobiel internet

Tegenwoordig willen we meer dan alleen thuis internet. Zeker als ondernemer wil je overal bereikbaar kunnen zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen om zakelijk mobiel internet te nemen. De regels die de Belastingdienst hiervoor heeft opgesteld zijn anders dan bij vast internet. Voor een duidelijk overzicht lees je verder op de zakelijke telefonie pagina.

Eén gedachte over “Internet”

  1. Misschien weten jullie het antwoord op mijn vraag. Ik oriënteer mij op een kantoorruimte. Daar zal ik dan zelf een internetabonnement voor moeten afsluiten. Maar waarom zou ik dan een zakelijk abonnement nemen? Een particulier abonnement met dezelfde snelheid is een stuk goedkoper.

    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *