ZZP Start
ZZP Start

Veranderingen voor zzp’ers in 2020

Er komen steeds meer zelfstandigen bij in Nederland. Dit zorgt ervoor dat de politiek steeds kritischer naar deze groep kijkt en nieuwe regels en wetten bedenkt ter bescherming. Veel zzp’ers zitten hier helemaal niet op te wachten, veel mensen worden juist ondernemer vanwege de vrijheid. Toch is het goed om wel van de nieuwe regels op de hoogte te zijn. Hier zetten we op een rijtje wat er allemaal gaat veranderen vanaf 2020.

Minimumtarief voor zzp’ers

Er werd al lang over gesproken, maar het gaat er nu echt van komen: een minimumtarief voor zzp’ers. Het zou om een bedrag van €16,- excl. btw per uur gaan en hiermee wil de overheid voorkomen dat zzp’ers uitgebuit worden. Uit onderzoek bleek namelijk dat bijna 10% van de zzp’ers onder het bestaansminimum leefde.

De wet, die vanaf 1 januari 2021 in gaat, werkt vervangend voor de wet DBA die nu actief is.
Het minimumtarief geldt voor alle zzp’ers en is dus niet afhankelijk van de duur van je opdracht. Ook maakt het niet uit of de opdracht voor een particulier is of een zakelijke klant. Het tarief is wel exclusief je inkoopkosten, zoals het gebruik van materialen. Het minimumtarief ziet echt alleen op een vergoeding voor je dienstverlening.

Nieuw BTW-nummer

Er is al jarenlang kritiek op het feit dat de overheid met de huidige BTW-nummers de BSN-nummers van zzp’ers bekend maakt. De overheid neemt stappen om te zorgen dat er nieuwe btw-nummers in 2020 gebruikt kunnen worden. Dit nummer is niet gebaseerd op het BSN-nummer van ondernemers, waardoor wel de privacy van zzp’ers gewaarborgd wordt.

Tijdelijk zullen ondernemers met twee verschillende BTW-nummers zitten, totdat in alle systemen van de overheid het nieuwe BTW-nummer is verwerkt. Zolang de overheid dit nog niet op orde heeft dien je met hen te communiceren via je oude BTW-nummer, klanten geef je het nieuwe BTW-nummer.

Zakelijk fietsen als zzp’er

In 2019 is het nog mogelijk om een fiets als zzp’er zakelijk op te voeren, waardoor deze als ondernemersvermogen gezien mag worden. De drempel hiervoor is redelijk laag, zo hoef je slechts 10% van de gefietste kilometers zakelijk af te leggen. Uiteraard moet je dit wel kunnen aantonen als je gecontroleerd wordt door de Belastingdienst.

In 2020 wordt het financieel minder interessant om een zakelijke fiets ook privé te gebruiken. Als je straks namelijk naast puur zakelijke ritten, ook woon-werk verkeer aflegt of in je vrije tijd de fiets gebruikt, dien je bijtelling te betalen voor de inkomstenbelasting. Deze bijtelling bedraagt 7% van de aankoopprijs (inclusief btw) en wordt jaarlijks geheven.

Verplichte verzekering voor zzp’ers

Veel zzp’ers zijn niet verzekerd, de overheid wil hier graag wat aan doen. Veel ondernemers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en krijgen dus niks uitgekeerd bij een ongeval of ziekte. De overheid wil een verzekering voor zzp’ers nu verplicht stellen. Hier is grote weerstand tegen, veel zpp’ers zeggen dit niet te kunnen betalen of nergens een verzekering te kunnen krijgen. Het is namelijk zo dat veel verzekeraars strenge eisen stellen voordat de verzekering afgesloten kan worden.

Vanwege al de kritiek is het nog onduidelijk wanneer de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht zal worden gesteld. Ook wordt een eventuele opt-out momenteel onderzocht: er wordt gekeken of voor bepaalde zzp’ers een uitzondering kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor parttime ondernemers, die ook nog een vaste baan hebben en via de werkgever al verzekerd zijn.

Zelfstandigenverklaring

Vraag je als zzp’er een uurtarief van €75,- of meer, dan gaat de overheid ervan uit dat je genoeg geld hebt om te sparen en je kunt verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Om deze reden geeft de overheid deze zzp’ers de kans om een zelfstandigenverklaring aan te vragen. Wanneer je deze hebt, kun je deze met opdrachtgevers overleggen en loop je geen risico op naheffingen. Voorwaarden om een zelfstandigenverklaring aan te kunnen vragen zijn:

  • Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • Je verdient €75,- of meer per uur
  • Je opdracht duurt niet langer dan een jaar

Kleine ondernemingsregeling verandert

Voor ondernemers die per jaar minder dan €1883,- aan btw betalen is er de Kleine Ondernemingsregeling. Deze regeling blijft in 2020 ook bestaan, alleen de regels veranderen. Zo zal voortaan je totale omzet leidend zijn en niet meer je btw afdracht. Je totale omzet zal voortaan lager dan €20.000,- moeten zijn om aanspraak te kunnen maken op de Kleine Ondernemingsregeling. Weet je nu al dat dit het geval zal zijn? Geef dan nu al aan de Belastingdienst door dat je gebruik wil maken van de regeling.

Verlaging zelfstandigenaftrek

Wat ook verandert in 2020 is het de hoogte van de zelfstandigenaftrek. Het bedrag dat startende zzp’ers, mits ze aan de voorwaarden voldoen, mogen aftrekken van de belastbare winst wordt met €250,- verlaagd naar €7.030,-. In 2019 was dit bedrag nog €7,280.

Veranderingen vennootschappen

Wanneer je zzp’er bent kun je voor verschillende rechtsvormen kiezen waaronder de Vennootschap onder Firma en de Maatschap. Per 1 januari 2020 zullen deze twee rechtsvormen komen te vervallen en komt er één nieuwe rechtsvorm voor terug. Zodra hier meer over bekend is, kun je dit natuurlijk lezen op ZZPStart.nl!