ZZP Start
ZZP Start

Zorgverzekeringswet

Als zelfstandig ondernemer of starter, bouw je niet alleen aan jouw toekomst, maar ook aan die van jouw klanten. Met jouw diensten draag je een steentje bij aan een productieve maatschappij. Het is echter niet vanzelfsprekend dat het altijd als een goed geoliede machine blijft lopen. Dit is dan ook een van de redenen waarom iedereen belasting moet betalen. Zo vangen wij alle kosten netjes op en zorgen we ervoor dat niemand in de kou komt te staan. De Zorgverzekeringswet is een dergelijke maatregel die iedereen helpt.

Wat is de zorgverzekeringswet?

Om ervoor te zorgen dat de gezondheidszorg binnen Nederland betaalbaar blijft, is de zorgverzekeringswet (Zvw) in het leven geroepen. Hiermee is iedereen verplicht gesteld belasting te betalen om zo de gezamenlijke zorgkosten goed te kunnen dekken. Zo is noodzakelijke medische zorg beschikbaar voor iedereen. Dit gebeurt op twee manieren: de meest bekende is de maandelijkse premie die je aan je zorgverzekeraar betaalt. Daarnaast houdt de Belastingdienst een percentage van ieders loon in.

Voor de mensen die in loondienst zijn is dit een automatisch proces; de Belastingdienst heeft het bedrag van het salaris afgetrokken voordat je het ontvangt. Als zelfstandig ondernemer ben je echter verplicht om zelf een percentage van je winst af te staan ten behoeve van de Zvw. De hoogte van dit bedrag is verbonden met het inkomen dat je hebt. Simpelweg gezegd, hoe meer winst je het afgelopen boekjaar hebt gemaakt, hoe hoger de premie zal zijn. Gelukkig is het eenvoudig om de Zvw te regelen, dit doe je namelijk tegelijkertijd met je aangifte inkomstenbelasting.

Hoe hoog is de zorgverzekeringswet?

In tegenstelling tot andere belastingen, kan je als zelfstandige ondernemer geen korting aanvragen op de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden wanneer je jouw boekhouding weer eens evalueert. Normaal gesproken betaal je de premie in één keer aan het begin van het jaar. Mocht je dit niet zien zitten of is het voor jou moeilijk, dan is het mogelijk om een schatting aan te vragen bij de Belastingdienst. Hierbij kun je ervoor kiezen om maandelijks een bedrag vooruit te betalen, vergelijkbaar met werknemers in loondienst. Mochten de kosten uiteindelijk meevallen, dan krijg je het bedrag dat je teveel hebt betaald teruggevorderd.

Op dit moment geldt er een percentage van 5,7% over een jaarlijkse winst van maximaal €55.927. Dit betekent dus dat je maximaal een bedrag van €3.187 aan de Belastingdienst moet betalen. De Rijksoverheid is van plan om in 2020 het percentage voor werknemers en zelfstandigen te verlagen naar 5,45%.