ZZP Start
ZZP Start

Belastingaangifte als zzp’er voor 2024: dit is er veranderd ten opzichte van 2023

Inkomstenbelasting doen als zzp'er in 2024

Vanaf 1 maart kan heel Nederland weer de jaarlijkse aangifte voor inkomstenbelasting invullen. Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, betekent dit dat jij ook voor 1 mei 2024 belastingaangifte moet doen. In dit artikel delen we de grootste wijzigingen ten opzichte van 2023.

Gebruik van privévervoer voor zakelijke doeleinden

Indien je in 2023 je privéauto, -motor of -fiets zakelijk hebt gebruikt, kun je € 0,21 per kilometer van je winst aftrekken voor zakelijke ritten. Dit bedrag is hoger dan in 2022 en omvat kosten zoals brandstof, verzekering, tol en parkeren.

Investeringsaftrek

Indien je in 2023 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, kom je mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek, wat voordelig kan zijn. Er zijn drie investeringsregelingen: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en energie-investeringsaftrek (EIA).

  • KIA: De aftrek van de winst hangt af van het totaal geïnvesteerde bedrag.
  • MIA: Deze regeling geldt voor investeringen in nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen erkend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
  • EIA: Deze regeling geldt voor investeringen in nieuwe, energiezuinige bedrijfsmiddelen erkend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Let op: Bij het kiezen voor energie-investeringsaftrek kun je geen milieu-investeringsaftrek krijgen voor dezelfde bedrijfsmiddelen. Energie-investeringsaftrek kan wel gecombineerd worden met KIA.

Bijtelling privégebruik zakelijke middelen

Voor privégebruik van zakelijke auto’s, fietsen of woningen die eigendom zijn van de onderneming, moet een bedrag bij de winst worden opgeteld. Voor zakelijke auto’s geldt dit niet als je kunt bewijzen dat je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. De bijtelling voor zakelijke fietsen bedraagt 7% van de consumentenadviesprijs.

Willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen

In 2023 is er een eenmalige regeling voor willekeurige afschrijving van bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals gereedschap en inventaris. Tot 50% van de kosten van deze bedrijfsmiddelen kan willekeurig afgeschreven worden, waarbij de gewone afschrijving wordt toegepast op het resterende bedrag. Voorwaarden hiervoor zijn dat de kosten in 2023 zijn gemaakt en het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2026 in gebruik is genomen.

Afschaffing Fiscale Oudedagsreserve

Vanaf 1 januari 2023 kan er geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer worden gevormd. Voor bestaande FOR’s gelden dezelfde afwikkelingsregels, maar er kunnen geen bedragen meer aan toegevoegd worden, met uitzondering van gebroken boekjaren die in 2023 eindigen. Klik om meer te lezen over het regelen van je pensioen als zzp’er.

Hulp bij het invullen van je belastingaangifte

Het correct invullen van je belastingaangifte kan een uitdaging zijn, vooral als zzp’er. Gelukkig zijn er (gratis) boekhoudpakketten beschikbaar die je kunnen helpen bij het organiseren en bijhouden van je financiële gegevens.

Met deze pakketten kun je gemakkelijk relevante informatie verzamelen en inzicht krijgen in je belastingverplichtingen. Door gebruik te maken van een betrouwbaar boekhoudpakket kun je tijd besparen en fouten voorkomen bij het indienen van je belastingaangifte.