ZZP Start
ZZP Start

De mogelijkheden voor doorstuderen als zzp’er

Doorstuderen als zzp'er

Een leven lang leren. Het is een van de slogans die je steeds vaker hoort in de media en politiek. Zeker voor ondernemers is het belangrijk om continu jezelf bij te scholen én nieuwe skills en kennis op te doen. Soms kan een opleiding of cursus voor ondernemers een stuk goedkoper zijn, omdat je de opleidingskosten van je belastbaar inkomen af kunt trekken. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn voor doorstuderende zzp’ers.

Kan je opleidingskosten aftrekken als zzp’er?

Het antwoord op de vraag of je opleidingskosten af kan trekken als zzp’er is ja, maar niet alle opleidingskosten zijn aftrekbaar. De Belastingdienst maakt onderscheid in twee beweegredenen om te gaan studeren: studeren voor een toekomstig beroep of studeren om te blijven doen wat je nu al doet.

Zzp’ers die kiezen om een studie te volgen om zichzelf te specialiseren vallen bijvoorbeeld in de eerste categorie. Aan de andere kant zijn bijvoorbeeld boekhouders, die ieder jaar zich moeten blijven bijspijkeren om op de hoogte te blijven van veranderingen van fiscale regels.

Opleidingen voor een toekomstige functie of beroep zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit gebeurt op dezelfde manier hoe niet-ondernemende studenten hun studiekosten opvoeren.

Voor kosten die je maakt voor studies en opleidingen die bedoeld zijn om je op peil te houden gelden andere fiscale regels. Deze kosten mag je voor 73,5% opvoeren als bedrijfskosten. Dit betekent ook dat je de btw terug kan vorderen en de reiskosten en verblijfkosten af kunt trekken van je belastbaar inkomen.

Blijven leren zonder studie

Ook als je besloten hebt om niet te gaan studeren kan je als zzp’er blijven leren. Gebruik onderstaande tips om ook zonder aanvullende opleiding of studie te blijven leren:

  • Het internet staat vol met tutorials, handleidingen en andere gratis vormen van opleidingen. Noem een vaardigheid en er staan gegarandeerd tientallen video’s op YouTube die je helpen om hier beter in te worden.
  • Blijf up to date door blogs, vaktijdschriften en relevantes websites te volgen. Zoek ook uit naar welke personen in je werkgebied je opkijkt. Door deze te volgen op social media zoals Twitter en LinkedIn blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied.
  • Word lid van brancheverenigingen. Hier kun je inspirerende en motiverende concullega’s leren kennen die je wellicht verder kunnen helpen als ondernemer.

Voor- en nadelen van het volgen van een opleiding als zzp’er

De beslissing om wel of niet een opleiding te gaan doen mag iedere zzp’er gelukkig zelf maken. Geen situatie is precies hetzelfde als die van andere zzp’ers. Om je toch te kunnen helpen bij het maken van je beslissing, worden hieronder de voor- en nadelen van doorstuderen als zzp’er toegelicht.

Voordelen

Voor veel ondernemers zullen de voordelen belangrijker zijn dan de nadelen, zeker gezien het belang van sommige van de volgende voordelen.

  • Door te blijven leren zorg je dat je interessanter bent voor opdrachtgevers dan concurrenten. Hierdoor heb je meer kans om opdrachten binnen te halen
  • Een opleiding kan je ook een specialisatie opleveren. Hierdoor ben je zeldzamer als zzp’er en kan je meer vragen voor je geleverde werk.
  • Voor veel zzp’ers is een opleiding met gelijkgestemden een boost voor het sociale netwerk. Wie weet leer je wel jouw toekomstige zakenpartner kennen bij je opleiding.
  • Een opleiding in jouw beroepsveld zorgt ook voor inspiratie en motivatie.

Nadelen

Een wijs man zei het al, ieder voordeel heb z’n nadeel. Zo heeft ook het studeren als zzp’er nadelen. Welke dat zijn lees je hieronder.

  • Niet alleen kost een opleiding je geld, ook kun je geen geld verdienen in de tijd dat je studeert. Voor sommige kost studeren als zzp’er dus dubbel geld.
  • Vaak zijn opleidingen te algemeen voor ondernemers.
  • Veel zzp’ers zweren bij leren in de praktijk. Volgens deze groep ondernemers is praktijkervaring vele malen waardevoller dan opleidingen en studies.

Een geschikte opleiding vinden

Het aanbod van opleidingen en studies in Nederland kan overweldigend zijn. Om voor jezelf te beslissen wat een verstandige keuze is, kan het helpen om met andere te praten. Wat hebben mensen gestudeerd die in jouw toekomstige vakgebied werken? Probeer je ook zo veel mogelijk te oriënteren, door websites zoals avondopleiding.nl te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *