ZZP Start
ZZP Start

De voorwaarden van zakelijke koffie en thee als zzp’er

De voorwaarden van zakelijke koffie en thee als zzp'er

De redactie van ZZPStart is zelf ook gek op zakelijke aankopen. Eerder schreven we al over onder andere zakelijk internet, energie, reizen en werkkleding. Een overzicht van deze artikelen vind je op de zakelijke kosten pagina. Een andere, minder bekende zakelijke aftrekpost is de aanschaf van koffie en thee voor thuis of op kantoor. We weten tenslotte allemaal dat koffie de productiviteit ten goede komt. Daarnaast is het ook de meest casual afspraak met een zakelijke relatie, samen een kop koffie drinken. Maar, kan je als zzp’er de kosten van koffie en thee aftrekken van je belastbare inkomen? ZZPStart.nl zocht het uit!

Koffie en thee zakelijk aanschaffen als zzp’er

Is het mogelijk voor een zelfstandig ondernemer om koffie en thee zakelijk te kopen? Het antwoord is geruststellend: ja, je kunt als zzp’er koffie aftrekken van je belastbare inkomen. Ook de 9% btw die op koffie en thee zit, kan bij de btw aangifte teruggevraagd worden. Uiteraard heeft de Belastingdienst wel regels en voorwaarden gesteld.

De categorie waarin zakelijke koffie en thee vallen is ‘voedsel, drank, genotmiddelen’. Alle producten in deze categorie mogen voor 80% van het aankoopbedrag exclusief btw worden opgevoerd als zakelijk kosten. Het maximale bedrag dat je als zzp’er op jaarbasis mag opvoeren aan voedsel, drank en genotmiddelen is €4.700,-. Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien hoeveel je per jaar maximaal uit mag geven aan koffie en thee in de supermarkt.

Rekenvoorbeeld belasting koffie en thee

Als zzp’er mag je op jaarbasis voor maximaal €4.700,- aan koffie opvoeren als zakelijke kosten. Om dit maximum te halen moet je dus voor €5.875,- uitgeven aan koffie, omdat je slechts 80% van de kosten mag opvoeren. Als je de koffie koopt bij een plek waar er btw betaald moet worden, zoals een supermarkt, komt dit totaal uit op €6.403,75 aan koffie. Er wordt namelijk nog 9% bovenop het totale bedrag betaald, voor btw.

In de praktijk komt dit maximumbedrag op meer dan €130,- aan koffie en thee per week. Ook al wordt er veel koffie gedronken bij ZZPStart.nl op kantoor, komen wij waarschijnlijk niet snel aan dit bedrag.

Boekhoudtip voor zakelijke thee en koffie

Als je als zzp’er een zakelijke bankrekening hebt, komt dit het overzicht van je boekhouding ten goede. De volgende tip voor het zakelijke kopen van thee en koffie zorgt voor nog minder administratieve rompslomp: pin je zakelijke koffie en thee altijd apart. Of je dit bij de groothandel doet of de supermarkt, zorg dat je een apart bonnetje hebt waar de koffie en thee op staan. Vervolgens kun je, wanneer je de boekhouding doet, eenvoudig al deze bonnetjes bij elkaar optellen, de btw aftrekken en ze voor 80% opvoeren als zakelijke kosten. Een andere optie is een klein bedrag investeren in een goed boekhoudpakket, zodat je meer tijd hebt om te doen waar je écht goed in bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *