ZZP Start
ZZP Start

Mag ik als zzp’er zakelijk lunchen en dineren?

Mag ik als zzp'er zakelijk lunchen en dineren?

Het is een grote bron van verwarringen onder zzp’ers: de zakelijke etentjes. Want, mag je als zzp’er eigenlijk de btw terugvragen van restaurantbezoeken met opdrachtgevers? En hoe zit het met de inkomstenbelasting, mag je eten en drinken aftrekken van je belastbare winst? In dit artikel vind je alle antwoorden op deze vragen. Zit jouw antwoord er niet bij? Laat dan een vraag achter in de reacties zodat een specialist van ZZPStart.nl ernaar kan kijken.

Mag ik als zzp’er eten en drinken aftrekken?

Om met de deur in huis te vallen: ja, ook als eenmanszaak/zzp’er mag je zakelijke etentjes aftrekken. Echter zou de Belastingdienst de Belastingdienst niet zijn als er geen voorwaarden aan deze regeling waren gesteld. Zo mag je helaas niet iedere lunch of diner tijdens werktijd opvoeren als zakelijk kost. Alleen de etentjes waar je daadwerkelijk met een klant, leverancier of zakenpartner afspreekt, mogen worden afgetrokken. Hieronder lees je meer informatie over de voorwaarden die van toepassing zijn op eten en drinken voor zzp’ers.

Mogelijkheden aftrek eten en drinken

Er zijn vanuit de overheid twee opties geboden die je als zzp’er kan kiezen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om 80% van de kosten van zakelijke etentjes af te trekken van je belastbaar inkomen. In de praktijk is dit voor zzp’er vaak de slimste optie. De andere mogelijkheid is kiezen voor een niet aftrekbare drempel van €4.500,- op jaarbasis. Alle kosten die hierna gemaakt worden zijn voor 100% aftrekbaar. Als zzp’er is het simpelweg niet realistisch om jaarlijks voor meer dan €4.500,- te besteden aan etentjes met klanten en opdrachtgevers.

Btw terugvragen van zakelijke etentjes

Vaak krijgen we bij ZZPStart te horen van andere zzp’ers dat zij vrijwel ieder bonnetje van horecagelegenheden opvoeren als zakelijke kosten en hierbij standaard de btw terugvragen. Het is waar dat zakelijke etentjes opgevoerd mogen worden als kosten, maar de btw mag niet teruggevraagd worden.

Een van de enige momenten waarin je als zzp’er btw mag terugvragen over eten en drinken zijn lunches op kantoor. Deze lunches kunnen zowel bij de supermarkt als bij een horecagelegenheid gekocht zijn. De enige voorwaarde die hieraan gesteld is, is dat ze op kantoor gegeten worden.

Als je luncht of dineert in een restaurant of andere horecagelegenheid mag je de btw dus niet terugvorderen. Hieronder wordt beschreven wat je dan wel mag opvoeren als zakelijke kosten.

Zakelijk eten en drinken en inkomstenbelasting

De meeste zzp’ers kiezen voor de regeling waarbij ze eten en drinken voor 80% mogen opvoeren. Dit gaat al snel om een groot bedrag op jaarbasis. Een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld>

Stel, je gaat maandelijks voor gemiddeld €100,- per maand uit eten met opdrachtgevers en klanten. Omdat je de btw niet mag terugvorderen, mag je deze wel meetellen voor de totale kosten. Van die €100,- mag je 80% aftrekken, dit komt in dit voorbeeld neer op €80,-.

Op jaarbasis mag je dus 12 x €80 = €960,- aftrekken van je belastbaar inkomen. Als je in het laagste belastingtarief zit (jaarlijks inkomen tot €68.507,-) moet je 37,35% belasting betalen over je belastbaar inkomen. Maar, je belastbaar inkomen wordt dus met €960,- verlaagd, waardoor je dus €358,75 minder belasting betaalt.

Mag ik fooi aftrekken?

Goed nieuws voor horeca personeel: de fooi is ook aftrekbaar! Deze kun je gewoon optellen bij het totale bedrag. Daarom is het handig voor je eigen boekhouding als je deze ook pint, zo behoud je het overzicht in je financiële situatie.

Hulp bij je boekhouding

Het bijhouden van een boekhouding ligt niet iedere zzp’er. Om het je wat gemakkelijker te maken kun je gebruik maken van een boekhoudpakket. Deze pakketten scannen bijvoorbeeld je factuur of bonnetje in en boeken deze zelf in. Zo hoef je niet zelf de btw te scheiden en alle facturen in te boeken. Sommige van de boekhoudpakketten zijn zelfs gratis te gebruiken.

Bronvermelding

De bronnen die zijn geraadpleegd om voor dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *