ZZP Start
ZZP Start

Urencriterium versoepeld

Door de corona crisis hebben veel ondernemers het zwaar. Ook zzp’ers worden getroffen, gelukkig is de overheid met steunmaatregelen gekomen. Helaas is het door de crisis soms onmogelijk om aan de criteria te voldoen om in aanmerking te komen voor bepaalde tegemoetkomingen. Na protesten van ondernemers, zijn de criteria nu versoepeld.

Steunmaatregel voor zzp’ers

Begin deze maand kwam de overheid met de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), een regeling speciaal voor zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen zitten door de corona crisis. De Tozo vult het inkomen voor maximaal drie maanden aan tot het sociaal minimum. Ook krijg je met de Tozo de mogelijkheid om een lening aan te vragen voor bedrijfskapitaal om zo liquiditeitsproblemen op te lossen.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moet je als ondernemer aan een paar criteria voldoen:

  • Je bent zelfstandig ondernemer en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • Je bent ouder dan 18 jaar, maar hebt nog niet de pensioenleeftijd bereikt
  • Je bent Nederlander en woont ook in Nederland
  • Je bedrijf is actief in Nederland
  • Je hebt je bedrijf voor 17 maart 2020, 18.45 uur gestart
  • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur op jaarbasis. Is je bedrijf nog geen jaar actief? Dan moet je laten zien dat je in de periode tot 1 maart van dit jaar gemiddeld minimaal 24 uur per week hebt gewerkt.

Wat is het urencriterium?

Schrijf je jezelf in als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, dan kun je gebruik maken van allerlei fiscale voordelen wanneer je voldoet aan het urencriterium: je moet kunnen aantonen dat je op jaarbasis minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebt besteed. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. De fiscus heeft deze eis gesteld om ervoor te zorgen dat niet iedereen zich zomaar inschrijft bij de Kamer van Koophandel en zonder veel werk van allerlei fiscale voordelen geniet.

Het urencriterium geldt al jaren. Echter, door de corona crisis is het criterium onder druk komen te staan: voor veel zzp’ers valt er werk weg, waardoor het onmogelijk is geworden om nog aan het urencriterium te voldoen. Om deze reden hebben verschillende partijen aan de bel getrokken bij de overheid en dit heeft geresulteerd in een versoepeling.

Versoepeling urencriterium bij aftrek

Na klachten van verschillende ondernemers heeft de overheid besloten dit jaar het urencriterium te versoepelen. Wat houdt dit concreet in? Voor de versoepeling kijkt de overheid alleen naar de periode die is ingegaan ten tijde van de corona crisis. Dit zorgt ervoor dat de versoepeling niet geldt wanneer je de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) gaat aanvragen. Bij deze aanvraag wordt namelijk gekeken naar afgelopen jaar en toen speelde de corona crisis nog niet.

De versoepeling geldt wel voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Wil je hier dit jaar gebruik van maken, dan gaat de overheid ervan uit dat je als ondernemer ten minste 24 uur per week aan je bedrijf hebt besteed, ook als dat in werkelijkheid, door het ontbreken van opdrachten, niet zo is. Deze versoepeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Het ministerie denkt dat zo’n 40.000 ondernemers hier profijt van hebben, en hierdoor gemiddeld € 1800,- aftrek kunnen innen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *