ZZP Start
ZZP Start

Ondernemen onder de 18 jaar

ondernemen onder de 18 jaar

Het is een trend die ZZPStart natuurlijk alleen maar kan aanmoedigen, steeds meer jongeren onder de 18 jaar starten hun eigen bedrijf. Het Jeugdjournaal vermelde al in de zomer van 2019 dat het aantal ondernemers tussen de 10 en 14 jaar in dat jaar verdubbeld was, van 68 naar 121 jonge ondernemers. Op deze pagina lees je tips voor jonge ondernemers én hun ouders. Klik om direct door te gaan naar de checklist voor ouders van ondernemende kinderen.

Tips voor ondernemende jongeren

Naast de praktischere tips die na deze alinea volgen, worden hier tips vermeld die gelijk door (potentiele)jonge ondernemers kunnen worden ingezet. Gebruik deze als je nadenkt om een bedrijf te beginnen of dit net gedaan hebt en leer van andermans fouten!

 1. Bedenk een bedrijfsnaam.
  Hoe kies je een bedrijfsnaam die goed bij je bedrijf past? Gebruik de tips van ZZPStart.nl om zelf een naam te bedenken. Check gratis het handelsregister van de KvK om te zien of jouw bedrijfsnaam al in gebruik is.
 2. Denk na over je toekomstige klanten.
  Het opstellen van een bedrijfsplan of Business Model Canvas hoeft niet per se nodig te zijn voor jouw onderneming. Wel is het altijd goed om van te voren na te denken over je doelgroep. Wie zijn jouw toekomstige klanten? Waar wonen ze? Wat vinden ze belangrijk en welke prijs hebben ze ongeveer over voor jouw product of dienst?
 3. Meld je aan bij de KvK.
  Iedere onderneming moet aangemeld zijn bij de KvK, ook die van jou. Lees hieronder meer over het aanmelden bij de KvK.
 4. Vraag om hulp.
  Het kan als zwakte aanvoelen, mensen in jouw omgeving vragen te helpen. Echter, je hoeft als ondernemer niet alles zelf te doen. Veel mensen zullen jou als jonge ondernemer willen helpen met bijvoorbeeld het ontwerpen van een logo of een website. Durf te vragen!
 5. Informeer je school.
  Het kan zijn dat je door je extra werk als ondernemer een achterstand op school oploopt. Door je leraren op te hoogte te brengen van je situatie kan het zijn dat je wat extra ruimte krijgt.
 6. Denk na over de administratie.
  Het bijhouden van je boekhouding is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het enorm belangrijk om duidelijk te weten hoe je facturen maakt en je administratie doet. Een zakelijke bankrekening kan ook helpen om meer inzicht te krijgen in je zakelijke administratie, maar denk goed na of je deze wel nodig hebt.
 7. Hoe zit het met de belasting?
  Ook jij zal belasting moeten betalen over je inkomen. Denk aan btw en inkomstenbelasting. Als beginnend ondernemer kun je aanspraak maken op enorm veel voordelen en aftrekken. Lees hier meer over belasting voor zzp’ers.

Inschrijven bij de KvK onder de 18

Iedere ondernemer, groot of klein, jong of oud, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hier krijg je een btw nummer, waardoor je een officieel bedrijf bent. Ook jonge zzp’ers onder de 18 moeten zich hier inschrijven als ze willen beginnen met ondernemen. Volgens de KvK hebben zich tussen 2014 en 2019 maar liefst 12.000 jongeren onder de 18 zich ingeschreven als ondernemer.

Er bestaat geen minimumleeftijd voor het inschrijven bij de KvK. Zo lang een minderjarige toestemming van zijn/haar ouders heeft, kan deze een bedrijf beginnen. Wel zijn jongeren onder de 18 jaar beperkt in de rechtshandelingen die ze mogen uitvoeren. Zo moet er voor het openen van een bankrekening of het afsluiten van een zakelijk telefoon abonnement toestemming aan de ouders of verzorgers worden gevraagd. Vanaf je 16e is het mogelijk om hier onderuit te komen.

Hiervoor is de handlichting in het leven geroepen. Na het aanvragen (en het goedkeuren) van de handlichting wordt een 16- of 17-jarige als 18-jarige beschouwd wordt voor de wet. Dit geldt overigens alleen voor zakelijke activiteiten, niet voor privé gelegenheden. Let er wel op dat er een prijskaartje verbonden is aan het aanvragen van de handlichting, namelijk zo’n €1.000,- tot €1.500,-.

Ondernemen en leerplicht

Iedereen in Nederland onder de 16 is leerplichtig. Toch worden er uitzonderingen gemaakt voor kinderen die om een speciale reden minder lessen bij kunnen wonen. Denk aan scholen gericht op topsporters. Ook voor jonge ondernemers worden tegenwoordig steeds vaker uitzonderingen gemaakt. Het is aan jongeren en hun ouders zelf om hierover afspraken te maken met de school. Er is vanuit de overheid geen wetgeving omtrent jonge ondernemers die minder naar school kunnen.

Wat zijn de investeringsopties?

Voor veel manieren van dienstverlening of het inkopen van producten is budget nodig. Zelf is het als jongere moeilijk om een startkapitaal te vergaren. Er zijn verschillende opties om startkapitaal door middel van investeringen te realiseren. Zo kun je het bij een bank of organisatie proberen die microkrediet aanbiedt voor jongeren. Dit zijn bedragen tot €50.000,- die ook aan jongeren uitgeleend kunnen worden.

Als de bank een stap te ver is, kun je ook proberen om een bedrag van een familielid te lenen. Je startkapitaal hoeft niet direct uit €10.000,- te bestaan om je onderneming succesvol te maken.

Belastingvoordeel voor startende ondernemers

Het belastingstelsel in Nederland is vrij ingewikkeld, ook voor de niet-ondernemers onder ons. Om beginnende ondernemers te helpen heeft de overheid verschillende voordelen en aftrekposten in het leven geroepen voor deze groep. Zorg dat je goed op de hoogte bent hiervan, zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.

Denk bijvoorbeeld aan de Kleine Ondernemersregeling, de Kleinschaligheidsaftrek of de zelfstandigen en startersaftrek.

Mijn kind gaat ondernemen, checklist voor ouders

De tips die hierboven vermeld staan, gaan voornamelijk op voor ondernemende jongeren zelf. Als ouder van een kind met een bedrijf is het ook van belang om rekening te houden met een aantal factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

 1. Kinderbijslag en studiefinanciering
  Voor ondernemers van 16 of 17 jaar is het belangrijk om rekening te houden met het maximumbedrag dat de overheid heeft vastgesteld voor het ontvangen van kinderbijslag en studiefinanciering. Voor studiefinanciering is dit bedrag zo’n €15.000,-. De huidige bovengrens is te vinden op duo.nl. Voor kinderbijslag is dit maximumbedrag per maand vastgesteld, namelijk €1.296,- netto. Als de kinderbijslag of studiefinanciering te laat wordt stopgezet kan dit gepaard gaan met aanzienlijke boetes.
 2. Schulden en verzekeren
  Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het zou kunnen dat het ondernemers avontuur van je kind in schulden eindigt. In dit geval ben jij als ouder verantwoordelijk voor deze schulden. Bespreek dit dus goed met je kind voordat de onderneming opgericht wordt. Het is uiteraard ook mogelijk om je te verzekeren. tegen dit risico.
 3. De belasting
  Ook jonge ondernemers moeten ieder kwartaal btw aangifte doen en jaarlijks de inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Voor volwassen is dit proces al ingewikkeld genoeg, laat staan voor kinderen. Begeleid jonge ondernemers daarom in dit proces, om nare verrassingen te voorkomen.

Bronvermelding

De bronnen die zijn geraadpleegd om voor dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *