ZZP Start
ZZP Start

Hoe kan ik de Tozo aanvragen?

Veel zzp’ers worden met hun eenmanszaak keihard getroffen door de corona crisis. Opdrachten kunnen niet worden uitgevoerd, er komen geen nieuwe opdrachten binnen of facturen worden niet betaald. Om zzp’ers tijdens de corona crisis financieel te helpen, heeft de overheid de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven geroepen. Wie aanspraak kan maken op deze regeling, krijgt gedurende drie maanden maximaal €1500,- of een lening vanuit de overheid. Hoe zit de regeling precies in elkaar en wat zijn de criteria? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de Tozo en waar je deze financiële tegemoetkoming aan kan vragen.

Wat is de Tozo precies?

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is er voor zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen zitten door de corona crisis. Je kunt aanspraak maken op deze regeling als het je nu niet meer lukt om in je eigen levensonderhoud te voorzien.
De Tozo vult je inkomen voor maximaal drie maanden aan tot het sociaal minimum. Ook krijg je met de Tozo de mogelijkheid om een lening aan te vragen voor bedrijfskapitaal om zo liquiditeitsproblemen op te lossen.

Wat zijn de criteria voor de Tozo?

Om als zzp’er in aanmerking te komen voor de Tozo moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent zelfstandig ondernemer en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • Je bent ouder dan 18 jaar, maar hebt nog niet de pensioenleeftijd bereikt
 • Je bent Nederlander en woont ook in Nederland
 • Je bedrijf is actief in Nederland
 • Je hebt je bedrijf voor 17 maart 2020, 18.45 uur gestart
 • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur op jaarbasis. Is je bedrijf nog geen jaar actief? Dan moet je laten zien dat je in de periode tot 1 maart van dit jaar gemiddeld minimaal 24 uur per week hebt gewerkt.

Daarnaast is het goed om te weten dat er ook naar bepaalde dingen NIET wordt gekeken. Zo wordt er niet naar de levensvatbaarheid van je bedrijf gekeken en kijken ze bij het verstrekken van de Tozo niet naar je vermogen of het inkomen van je partner.

Waar en wanneer kan ik de Tozo aanvragen?

Je kunt de Tozo sinds deze week aanvragen. Zit je in financiële nood als zzp’er door de corona crisis? Ga dan direct naar je gemeente, want de regeling wordt namelijk uitgevoerd door hen. Het gaat hierbij om de gemeente waar je woont, niet de gemeente waar je bedrijf is gevestigd. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente, sommige hebben een aparte organisatie in de arm genomen voor de uitvoering van de Tozo. Check dit even op hun website of neem telefonisch contact op.

Op de website van je gemeente zul je een digitaal formulier vinden. Om deze in te kunnen vullen, log je in met je DigiD. Je zult de volgende gegevens moeten verstrekken om de Tozo aan te kunnen vragen:

 • Het KVK-nummer van je bedrijf, de naam en rechtsvorm
 • Informatie over de samenstelling van je huishouden
 • Een kopie van je legitimatiebewijs of identiteitsbewijs (en die van je partner wanneer je die hebt)
 • Een overzicht van de inkomsten die je komende maanden verwacht
 • Een kopie van een bankafschrift van de bankrekening waarop het geld van de Tozo gestort mag worden
 • Eventueel een jaarrekening en nog andere aanvullende stukken

Op hoeveel geld kan ik rekenen?

Hoeveel geld je krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er wordt gekeken naar wat je normaal verdient en hoeveel je verwacht te verdienen de komende maanden. Heb je recht op een Tozo uitkering? Dan zal die maximaal €1.500 per maand bedragen voor mensen die getrouwd zijn en maximaal €1.050 voor alleenstaanden vanaf 21 jaar. Ben je jonger dan 21? Dan gelden er andere bedragen.

Wat betreft de bedrijfslening kun je rekenen op maximaal €10.157 tegen 2% rente. De maximale looptijd van de lening is 3 jaar, tot 1 januari 2021 hoef je nog niet af te lossen. Daarna is uitstel mogelijk in bepaalde gevallen, hiervoor kun je het best t.z.t. contact opnemen met de overheid.

Wil je een lening aanvragen op basis van de Tozo? Dan is het goed om te weten dat dit kapitaal niet gebruikt mag worden om bestaande leningen af te lossen. Daarnaast is het handig om te weten dat er per huishouden maar een Tozo uitkering wordt verstrekt. Vraag daarom de Tozo aan op het laagste inkomen binnen je huishouden en onderteken de aanvraag allebei.

Wanneer kan ik mijn geld verwachten?

Heb je nog inkomsten? Dan word je door je gemeente verzocht nog even te wachten met je aanvraag. Op deze manier worden de aanvragen gespreid en worden de mensen met de hoogste financiële nood als eerste geholpen. Krijg je door de corona crisis nu al geen geld meer binnen, dan kun je nu een aanvraag doen en probeert de gemeente ervoor te zorgen dat je binnen vier weken een eerste uitkering op je rekening hebt staan. Gedurende maximaal drie maanden zal de overheid het geld op je rekening storten of eenmalig een lening verstrekken.

Moet ik het geld terugbetalen?

Zoals al eerder aangegeven kun je door de Tozo aanspraak maken op twee verschillende financiële tegemoetkomingen: je kunt een maandelijkse uitkering aanvragen of vragen om bedrijfskapitaal. Krijg je de maandelijkse uitkering? Dan hoef je deze achteraf niet terug te betalen. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op, bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat je hebt gefraudeerd.

Krijg je op basis van de Tozo een bedrijfskapitaal? Dan dien je deze wel terug te betalen, het bedrijfskapitaal betreft een lening met een rente van 2%. Je hoeft pas op 1 januari 2021 te beginnen met de lening terug te betalen en je krijgt hier drie jaar de tijd voor. Lukt dit niet dan kun je om uitstel vragen bij de gemeente waar je de lening hebt afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *