ZZP Start
ZZP Start

Ondernemers durven weer

Sinds de start van de corona crisis was het aantal zzp’ers dat zich inschreef bij de Kamer van Koophandel laag. Echter, sinds afgelopen maand laten de cijfers zien dat zzp’ers in de dop weer durven te gaan ondernemen! De Kamer van Koophandel laat weten dat het aantal zzp’ers dat zich bij hen inschreef afgelopen juni 20% hoger lag dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Lastige maanden

Het begin van dit jaar is voor veel ondernemers een lastige periode geweest. Dit is ook terug te zien in de cijfers van de Kamer van Koophandel. In het eerste halfjaar stopten 50% meer parttimers met ondernemen dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de fulltime zzp’ers lag dit percentage lager, hier stopte 26% meer dan het jaar ervoor. In totaal zijn er dit jaar in de eerste helft van dit jaar 78.293 bedrijven gestopt. Dit zijn zowel zzp’ers als andere ondernemers.

Versoepeling lockdown

De Kamer van Koophandel ziet het aantal uit- en inschrijvingen van zzp’ers bij hen redelijk parallel lopen met de maatregelen rondom corona. Toen de intelligente lockdown werd afgekondigd besloten veel zelfstandigen te stoppen met hun onderneming. Nu de maatregelen versoepeld zijn, durven ondernemers zich weer in te schrijven en lijkt er zelfs sprake van een inhaalslag. Voor sommige branches blijkt corona ook voor mogelijkheden te zorgen. Daarnaast blijkt dat ondernemers die zich begin dit jaar wilde inschrijven, hebben gewacht hoe de economie zich zou ontwikkelen. Schijnbaar heeft deze groep nu voldoende vertrouwen om te starten als ondernemer. Afgelopen maand schreven 15.600 mensen zich in bij de Kamer van Koophandel om te starten als zzp’er. Een stijging van 20% ten opzichte van de maand juni vorig jaar.

Groot verschil per branche

Wat opvalt is dat er grote verschillen zijn per branche. In de tak van de zakelijke dienstverlening was het percentage zzp’ers dat stopte afgelopen maanden 40 procent hoger dan normaal. Ook de industrie, cultuur, sport en recreatie sector hebben het zwaar. Tot nu toe valt het aantal zzp’ers dat stopt in de detailhandel en land- en tuinbouw juist mee. In deze branches nam het aantal zzp’ers dat stopt met hun onderneming juist af in vergelijking met vorig jaar.

Toekomst

Vanzelfsprekend is het positief dat zzp’ers hun ondernemende plannen weer durven uit te rollen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat er wel een en ander veranderen. Er zullen in bepaalde branches meer zzp’ers komen en in andere sectoren zullen banen verdwijnen. Bij de Kamer van Koophandel verwachten ze dat de stijgende lijn van afgelopen maand zal doorzetten de komende tijd, mits er geen strenge maatregelen vanuit de overheid worden getroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *