ZZP Start
ZZP Start

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) verlengd

Goed nieuws voor zzp’ers en andere ondernemers: de noodregeling waarmee de overheid is gekomen om de corona crisis door te komen is verlengd. Veel ondernemers kunnen dit steuntje in de rug nu goed gebruiken. Of het voldoende is om deze crisis door te komen zal moeten blijken, maar de meeste ondernemers zullen in ieder geval weer een paar maanden vooruit kunnen.

Wat is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?

Vanwege de corona crisis is de overheid met de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) gekomen. Deze regeling voorziet ondernemers in het sociaal minimum en zorgt dat je een lening voor bedrijfskapitaal kan aanvragen. De regeling is gebaseerd en vergelijkbaar met de bijstand voor zelfstandigen (Bbz), echter de Tozo is speciaal vanwege de corona crisis in het leven geroepen. Nu wordt deze regeling met drie maanden verlengd, tot eind augustus. Deze verlengingsregeling wordt door de overheid ‘Tozo 2’ genoemd. Wil je meer weten over de Tozo 1? Lees dan dit artikel waarin we precies uitleggen wat de Tozo 1 inhoudt.

Wat zijn de voorwaarden voor Tozo 2?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor Tozo 2, lijken erg op die van Tozo 1 en staan dan ook beschreven in ons artikel over de eerste Tozo regeling.

Let op, er is één groot verschil tussen Tozo 1 en Tozo 2: wanneer je de Tozo 2 wil aanvragen, wordt er wel gekeken naar het inkomen van je eventuele partner.

Voorbeeld: Heb jij momenteel geen inkomen als zzp’er, maar loopt het bedrijf of de baan van je partner gewoon door? En hebben jullie hierdoor nog steeds meer te besteden dan het sociaal minimum? Dan krijg je in het geval van de Tozo 2 geen uitkering, terwijl je dit bij de aanvraag van Tozo 1 wel kreeg.

Waar moet ik zijn om de Tozo 2 aan te vragen?

Heb je het als zzp’er nu financieel zwaar en heb je geen partner of komen jullie samen niet aan het sociaal minimum, dan kun je bij de gemeente terecht voor de aanvraag van de Tozo 2. Net zoals bij de eerste Tozo is niet de landelijke overheid verantwoordelijk voor deze uitkering, maar de plaatselijke gemeente. De startdatum van de aanvraagmogelijkheid kan per gemeente verschillen. Kijk dus op de website van jouw gemeente om precies te weten hoe de aanvraag in zijn werk gaat en wanneer je de aanvraag kan indienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *