ZZP Start
ZZP Start

Wie betaalt de quarantaine van de zzp’er?

Zzp’ers zijn het gewend dat ze zelf financieel opdraaien voor de periodes dat zij niet kunnen werken, denk bijvoorbeeld aan ziekte en vakanties. Echter, door corona is hier een nieuwe categorie aan toegevoegd: de quarantaine periode. Zoals alles nu is, draaien zzp’ers hier ook zelf voor op. Een groeiend aantal zelfstandigen vindt dit niet redelijk en verschillende belangenverenigingen voor zelfstandig ondernemers hebben nu bij de overheid aan de bel getrokken.

Wanneer in quarantaine als zzp’er?

De overheid adviseert iedereen dringend om in quarantaine te gaan, wanneer men terugkeert van een gebied met een oranje of rood reisadvies. Daarnaast wordt mensen gevraagd om in quarantaine te gaan, wanneer zij in contact zijn geweest met een persoon die het coronavirus heeft. Hetzelfde geldt wanneer zij een huisgenoot hebben die koorts heeft of benauwdheidsklachten. In dit geval wordt men ook verzocht om zich te laten testen op het COVID-19 virus.

Helaas is testen een momentopname en wanneer men negatief test, is er een kans dat men toch het coronavirus onder de leden heeft. Om deze reden wordt men verzocht om deze incubatietijd in quarantaine te blijven. Deze periode was eerder twee weken, nu is deze periode bijgesteld naar 10 dagen. Voor wie thuis kan werken is een dergelijke periode te overzien. Echter, wanneer thuiswerken geen optie is, zorgt dit voor een probleem.

Wie betaalt de quarantaine van de werknemer?

Voor werknemers is het zo dat werkgevers hun loon doorbetalen in het geval dat hen geen verwijt kan worden gemaakt dat zij niet kunnen werken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziekte. Naar alle waarschijnlijkheid valt quarantaine hier ook onder, tenzij dit is na een vakantie aan een oranje of rood gebied. Immers, iemand kiest er zelf voor om naar een dergelijk gebied af te reizen. Gaat iemand op reis naar een geel gebied, maar verandert het reisadvies tijdens de vakantie naar oranje? Dan is het momenteel niet duidelijk of het loon doorbetaald moet worden. Een dergelijke zaak is namelijk nog niet voor de rechter verschenen.

En nu de zzp’er

Wie ervoor kiest om zzp’er te zijn, is zelf verantwoordelijk voor alle risico’s. Om deze reden wordt zelfstandigen geadviseerd om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Veel zzp’ers doen dit niet, maar zorgen wel voor een financiële buffer voor het geval zij tijdelijk niet kunnen werken.

Voor de meeste zelfstandigen voelt het onredelijk dat zij zich nu genoodzaakt zien om hun financiële buffer te aan te spreken in het geval zij in quarantaine moeten en niet thuis kunnen werken. Op vakantie gaan naar een land met veiligheidsrisico’s heb je nog zelf in de hand. Maar helaas kan iedereen in contact komen met iemand die corona blijkt te hebben. Dat je dan zelf moet opdraaien voor de financiële consequenties voelt voor veel zelfstandig ondernemers onredelijk.

Daarnaast zijn sommige mensen bang, dat zzp’ers hierdoor minder snel gehoor zullen geven aan de oproep om in quarantaine te gaan. Dit zou het risico van verspreiding van het coronavirus verhogen, iets wat onwenselijk is.

Oproep om zzp’ers te helpen

Vanwege de huidige uitzonderlijke situatie willen zzp-organisaties in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken. Zzp’ers begrijpen de noodzaak van quarantaine, maar willen hierin wel gesteund worden. Gevraagd wordt om voor dergelijke gevallen de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) weer beschikbaar te maken. Op deze manier zouden zelfstandigen financieel gecompenseerd worden tijdens de periode dat zij in quarantaine moeten. Uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de overheid voornemens is om vanaf 1 oktober alleen zzp’ers te steunen waarbij dit noodzakelijk is. In andere gevallen zal de zelfstandig ondernemer zijn financiële buffer moeten aanspreken. De komende tijd zal duidelijk worden of de overheid bij dit standpunt blijft nu meerdere partijen erop aandringen dit plan te herzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *