ZZP Start
ZZP Start

Zzp’er blijkt veerkrachtig

De corona crisis en de daarbij horende maatregelen hebben grote impact gehad op ondernemend Nederland. Nu de intelligente lockdown op zijn einde loopt, laten eerste onderzoeken zien dat de meeste zzp’ers de afgelopen tijd financieel redelijk zijn doorgekomen. Daarnaast heeft een grote groep geen aanspraak gemaakt op de regelingen die de overheid voor hen had ontwikkeld.

Omzetverlies

Zowel MoneyBird als MoneyMonk hebben een onderzoek gedaan naar het omzetverlies tijdens de corona crisis bij zzp’ers. Hieruit blijkt dat zo’n 60% van de zzp’ers omzetverlies heeft geleden, hier staat tegenover dat 39,4% van de zzp’ers afgelopen maanden een normale omzet heeft gedraaid.

De toeristenbranche, horeca, vervoersector en kunstbranche hebben het zwaarst te lijden gehad de afgelopen maanden. Zzp’ers in deze sector haalden gemiddeld zo’n 55% minder omzet dan normaal binnen. De zzp’ers in de meubelmakers branche vierden juist hoogtijdagen, ook computerreparateurs hadden geen last van de crisis.

Gebruik steunmaatregelen

Slechts 24% van de zzp’ers heeft gebruik gemaakt van de steunmaatregelen. Van de ondervraagde ondernemers verwacht 7% alsnog een aanvraag te gaan doen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 8 op de 10 zzp’ers een financiële buffer heeft, waardoor ze in tijden van crisis enkele maanden vooruit kunnen. Zo’n 17% van de ondernemers verwacht nog financiële problemen de komende maanden en helaas verwacht 7% te gaan stoppen als ondernemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *