ZZP Start
ZZP Start

Zzp’er heeft het zwaar, maar houdt rug recht

Nu de corona crisis voortduurt, heeft dit steeds meer economische consequenties. Zo ook voor zelfstandig ondernemers die steeds minder opdrachten binnen krijgen. Verschillende zzp organisaties hebben een onderzoek gehouden om te kijken hoe het er nu voorstaat met de circa één miljoen zelfstandig ondernemers in Nederland.

Minder omzet

Het was te verwachten, maar uit het onderzoek blijkt dat zelfstandig ondernemers inderdaad minder inkomsten genereren sinds de start van de corona crisis. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst tweederde van de zzp’ers minder opdrachten en inkomsten heeft. Wel is het zo dat het per branche verschilt. Zelfstandig ondernemers in de cultuursector, horeca en toerisme zijn het zwaarst getroffen. In de zorg is het daarentegen drukker dan ooit. Zelfstandig ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren overwegen dan ook of ze zich kunnen omscholen om er zo voor te zorgen dat ze weer aan het werk kunnen en niet in de bijstand terechtkomen.

Verzekeringen duurder

De zzp’er wordt niet alleen geconfronteerd met minder inkomsten, aangegeven is ook dat de verzekeringen voor zelfstandig ondernemers duurder zullen worden door de corona crisis. Gemiddeld zullen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zo’n 5% stijgen en de verzuimverzekering 10%. Het is de vraag of er hierdoor nog meer onverzekerde zzp’ers bij zullen komen in de toekomst. Nu is iets minder dan de helft van de zelfstandig ondernemers onverzekerd. Voor de corona crisis wilde de politiek hier iets aan doen, maar dit plan heeft geen doorgang gevonden.

Steunmaatregelen

De zzp’er heeft dus hogere kosten en minder inkomsten. Toch blijkt de zelfstandig ondernemer een trotse groep werkenden. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer de helft geen gebruik heeft gemaakt van de steunmaatregelen die de overheid beschikbaar heeft gesteld vanwege de corona crisis. Van de eerste Tijdelijke Overbruggingsmaatregel voor Zelfstandig Ondernemers (TOZO) heeft maar 45% gebruik gemaakt. En van de tweede regeling maakte maar een derde van de zelfstandig ondernemers gebruik. Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers liever hun onderneming of verdienmodel aanpassen dan dat zij hun hand ophouden.

Dan maar in loondienst?

Ondanks het feit dat het pittige tijden zijn voor de meeste zelfstandig ondernemers, willen de meeste gewoon doorgaan met hun onderneming. Uit onderzoek komt naar voren, dat maar slechts 6% denkt te moeten stoppen door de corona crisis. Van alle ondernemers overweegt daarnaast 14% in de toekomst weer in loondienst te gaan. Deze percentages zijn dus een stuk lager dan de ruime meerderheid die minder inkomsten heeft. Voorlopig willen zzp’ers dus gewoon doorgaan met wat ze doen en nemen ze de lagere inkomsten voor lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *