ZZP Start
ZZP Start

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitgelicht

ZZP AOV

Zowel als particulier als ondernemer zijnde is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee dek je jezelf in tegen financiële risico’s die kunnen ontstaan vanwege je bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beschadigen van eigendommen van een opdrachtgever. Dit kunnen fysieke eigendommen zijn zoals een auto of gereedschap, maar ook een website gezien worden als eigendom. Als een freelance programmeur tijdens zijn werk per ongeluk een website kapot maakt, moet hij zelf de tijd en/of geld investeren om het weer te maken.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die bij dit soort ongelukken kan komen kijken. Op deze pagina vind je alle informatie over verschillende soorten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, wat deze kosten, wat de voor- en nadelen zijn en meer.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Misschien wel de belangrijkste vraag: wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk? Kort gezegd dekt deze verzekering je tegen schade die tijdens het werk aangericht wordt. Als zzp’er is dat vooral schade die jij zelf aanricht. Als je personeel in dienst hebt verzekert deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je ook tegen schade die zij maken.

De precieze dekking van deze verzekering verschilt per verzekeraar en per bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Over het algemeen vallen de volgende aspecten onder de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering:

  • Schade aan eigendommen, personen en onroerend goed
  • Schade waarvoor jij als zzp’er verantwoordelijk bent
  • Verwonding aan een medewerker
  • Schade aan eigendommen van een medewerker
  • Schade door een product of dienst die jij aanbiedt

Per verzekeraar wisselt het soms wat er allemaal onder de bedrijfsaansprakelijkheid valt. Informeer altijd goed wat er allemaal gedekt wordt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die jij op het oog hebt, zodat je er zeker van bent dat de verzekering past bij jouw werkzaamheden. Om er zeker van te zijn dat de verzekering je werkzaamheden goed dekt kun je kiezen om een verzekering af te sluiten die speciaal voor jouw branche in het leven geroepen is. Zo kunnen kappers een verzekering afsluiten die speciaal gericht is op zzp’ers in de uiterlijke verzorging en een freelance architect kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering gebruiken voor de bouwsector.

Wat zijn de kosten?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is populair onder zzp’ers. Naar schatting heeft zo’n 45% van de zelfstandig ondernemers deze verzekering afgesloten. Van de 55% die (nog) geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft aangesloten geeft 12% aan dat ze zeker geïnteresseerd zijn en zich op de korte termijn wel willen verzekeren. Hoor jij ook bij deze 12%? Dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in de kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

De belangrijkste factoren die de maandelijkse premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beïnvloeden zijn de verzekerde som, het type beroep dat je uitvoert en de verzekeraar. De prijzen en voorwaarden kunnen sterk verschillen per verzekeringsmaatschappij. Sommige zzp’ers kunnen al verzekerd zijn tegen bedrijfsaansprakelijkheid vanaf €20,- per maand. Vanwege de grote verschillen is het slim om de meest afgesloten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken, voordat je er een afsluit.

Is het verplicht?

Voor de meeste zzp’ers is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Er zijn echter wel gevallen waarin je wél een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Een opdrachtgever kan eisen van de zzp’ers die opdrachten vervullen dat zij deze verzekering hebben. Zo weet de opdrachtgever zeker dat schade vergoed kan worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld advocaten, psychologen, dakdekkers en architecten

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Wil je jezelf graag indekken voor de financiële risico’s die je als ondernemer loopt? zorg dat je van te voren goed weet waar je je tegen wil verzekeren. Gebruik de informatie én de top 3 de de ZZP aansprakelijkheid pagina om direct de juiste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *