ZZP Start
ZZP Start

Trouwen als zzp’er, wat moet je weten?

Trouwen als zzp'er

Sinds 2018 ben je in Nederland niet meer automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Voor die tijd werden alle bezittingen en schulden automatisch van beide partners, tenzij anders werd aangegeven. Sinds 2018 is dit anders geregeld. Nu word je automatisch in beperkte gemeenschap getrouwd, tenzij je zelf anders aangeeft. Juist voor ondernemers is het zeer verstandig om goed na te denken over de voorwaarden waarin je trouwt met je partner. Als je als zzp’er in gemeenschap van goederen trouwt zijn jullie beiden aansprakelijk voor eigen schulden, maar ook voor schulden die je als ondernemer maakt. In dit artikel wordt trouwen als zzp’er blootgelegd.

De opties voor trouwen als zzp’er

Ondernemende Nederlanders die willen trouwen hebben twee opties: trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Hieronder worden beide opties met betrekking op zzp’ers beschreven.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Voor veel mensen is dit de meest romantische manier van trouwen. Alle bezittingen en al het vermogen die je voor en na je huwelijk vergaart, worden half van jou en half van je partner. Op deze manier sta je als gelijken in het huwelijk en zorg je als het ware voor elkaar. Dit was 180 jaar de norm in Nederland, tot de wet gewijzigd werd begin 2018.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Een andere juridische mogelijkheid waarin je kunt trouwen is op huwelijkse voorwaarden. Sinds 2018 is dit de standaard voor alle mensen die het huwelijksbootje instappen. Bij deze variant bespreek je samen met je aanstaande man/vrouw hoe jullie het willen regelen. Behouden jullie je eigen bezittingen en vermogen wanneer jullie gaan trouwen? Een voorbeeld van voorwaarden die je kunt opnemen is wanneer een van de twee meer betaald heeft aan het huis waar jullie in wonen. Bij de notaris is het mogelijk om aan te geven wat van wie wordt en blijft na het huwelijk.

Er bestaan drie verschillende varianten van huwelijkse voorwaarden. Hieronder staan de varianten beschreven met betrekking op ondernemers.

  • Koude uitsluiting. Als je ervoor kiest om alleen zakelijke belangen buiten de gemeenschappelijke bezittingen te houden, kies je voor koude uitsluiting. Voor ondernemers die wél in gemeenschap van goederen willen trouwen maar niet de aansprakelijkheid van de onderneming willen delen is dit de perfecte variant.
  • Finale verrekenbeding. Bij deze variant wordt er per bezit en vermogen bepaalt of het wel of niet binnen de gemeenschappelijke goederen valt. Zo hebben de aanstaande bruid en bruidegom dus meer vrijheid om zelf de voorwaarden te bepalen.
  • Periodiek verrekenbeding. Bij de laatste variant van huwelijkse voorwaarden kies je samen jaarlijks bij de notaris welke nieuwe aankopen tot wie toebehoren. Voor sommige is dit het meest nauwkeurige, het kost wel een stuk meer tijd en moeite dan de andere twee opties.

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het kan zijn dat jullie huwelijk in een scheiding eindigt. Momenteel eindigt 1 op de 3 huwelijken in Nederland in een echtscheiding. In dit geval zijn huwelijkse voorwaarden ook verstandig, zodat er geen van de twee het gevoel heeft dat hij of zij tekort wordt gedaan.

Gemeenschap van goederen vs huwelijkse voorwaarden

Zeker als ondernemer is dit een relevante vorm, omdat schulden en aansprakelijkheid uit je onderneming bij gemeenschap in goederen van jullie allebei worden. Dit kan twee kanten op gaan. Stel dat je failliet gaat als zzp’er. Dan ben je zelf privé aansprakelijk voor eventuele schuldeisers. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent kunnen schuldeisers ook bij je man/vrouw aankloppen om de schulden te innen.

Om je partner buiten schot te houden kan het dus verstandig zijn om als zzp’er huwelijkse voorwaarden te trouwen. Het allerbelangrijkste is dat je trouwt met de voorwaarden waar jullie beiden achter staan. Laat je altijd informeren door een notaris over de huidige wetten en regelgeving voordat jullie een beslissing maken, zo voorkom je eventuele narigheid in de toekomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *